С военна сила, език, валута и медии

Руската хватка в Крим се затяга

Напрежение в Източна Украйна, двама убити в Харков

Руската хватка в Крим се затяга

Руската хватка върху Крим се затяга, налагана с военна сила, езикови, валутни и медийни средства. В украинската автономна република на 16 март ще се състои референдум за присъединяването му към Руската федерация, обявен за нелегитимен от Киев и Запада. Парламентът в автономната република се контролира от проруски представители, а войници, изпратени от Москва, са блокирали украинските казарми
на целия полуостров.

Същевременно напрегнато остава и положението в райони на Източна Украйна, в които също има значително рускиговорящо население

Руските сили укрепват позициите си

Руските сили укрепиха позицията си в украинския Кримски полуостров, като поеха контрола върху военна болница и ракетна база, съобщи Ройтерс в понеделник.

Информационната агенция Интерфакс-Украйна съобщи, че проруски милиции и руски войски са превзели болницата в Симферопол и са завели болничния персонал в зала "явно да се срещне с новите директори на институциите".

На пристанището в Севастопол руски войници са обезоръжили военнослужещи в ракетна база на украинската армия, съобщи украински военен говорител в Крим.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Владислав Селезньов заяви пред Пети канал, че около 200 войници, качени на 14 камиона са се придвижили към сградата и са заплашили да нахлуят, ако украинските войници на предадат оръжията си.

По-рано бе съобщено, че въоръжени мъже с военни униформи без отличителни знаци са блокирали още едно военно летище в Крим. Групата е от около 80 души. Те са придружени от 50 цивилни. Военните блокирали входа на летището и издигнали картечни гнезда по протежение на пистата.

Председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов потвърди в понеделник, че повечето военни части на министерството на отбраната на Украйна са под контрола на властите.Той допълни, че статутът на тези части ще се решава след референдума. "Ако те желаят да останат да служат на народа на Крим, трябва да ни уведомят за това. На онези, които не желаят, ще осигурим свободно излизане от територията на Крим и те ще могат да напуснат полуострова".

Председателят на кримския парламент каза също, че Крим е готов да отговори на всички възможни военни провокации от силите на Украйна, коментирайки съобщения в някои медии за прехвърляне на части на украинската армия към Крим.

Руският език, руски медии

Същевременно властите в украинския град Севастопол обявиха руския за официален език на държавния документооборот. Наредба за това подписа в понеделник и. д. началник на градската държавна администрация Дмитрий Белик. В документа, цитиран от ИТАР-ТАСС, решението се мотивира с "нормите на международното право, доколкото руският е роден език за огромното мнозинство жители на града".

Досега всички градски органи на властта бяха принудени да пишат официалните документи на украински, пояснява агенцията. Украински закон гарантираше на недържавните езици в страната т. нар. регионален статут там, където са родни за над 10 на сто от населението. Новите власти в Украйна обаче отмениха този закон, макар по-късно да заявиха, че и. д. президент Олександър Турчинов ще наложи вето на решението за отмяна.

Наред с други области от Южна и Източна Украйна и автономен Крим Севастопол не признава новите власти в Киев за легитимни.

Междувременно в понеделник сутрин на територията на Крим е прекъснато излъчването на всички украински телевизионни канали, съобщи ИТАР-ТАСС. На техните честоти се приемат руски канали. От местните канали предава само държавният телевизионен и радиоканал "Крим".

Според министъра на информацията на Крим Дмитрий Полонски украинските телевизии отразяват пристрастно събитията в Украйна и се опитват да нагнетяват обстановката преди референдума за присъединяването на полуострова към Русия и по възможност да го провалят. "Смятаме, че по морални съображения сме в правото си да предпазим жителите на Крим от лъжите и невярната информация, която бълват украинските телевизии", каза министърът.

Рублата измества гривнята

Властите на автономната република Крим планират утре, 11 март, да представят проект за преминаване към зоната на рублата, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление на премиера на Крим Сергей Аксьонов. "Още утре ще представим проект за преминаването на автономната република към зоната на рублата. Ще се постараем да направим смяната на валутата безболезнена за гражданите и бизнеса", допълва Аксьонов.

Ако автономната република Крим се присъедини към Русия, в периода на преход към руската валута на полуострова ще се използват едновременно рублата и гривнята, съобщи председателят на кримския парламент Владимир Константинов, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му е необходим преходен период, тъй като хората разполагат с много гривни, като периодът ще бъде толкова дълъг, колкото е необходимо.

Москва е готова да предостави 1,1 милиарда рубли (790 милиона евро) на Крим, съобщи в Симферопол депутатът от руската Дума Павел Дорохин, цитиран от Франс прес. "Руското правителство предвижда голям бюджет от около 40 милиарда рубли в подкрепа на развитието на икономическата инфраструктура в Крим", каза също Дорохин, който е зам.-председател на комисията по въпросите на промишлеността към
долната камара на руския парламент.

Референдумът за присъединяване към Русия на украинската автономна република Крим, ще струва на кримските власти близо два милиона долара, съобщи първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев. Вчера председателят на кримския парламент Владимир Константинов заяви пред журналисти, че решението на Киев да блокира движението на средства по сметките на местната хазна няма да се отрази на референдума.

"Имаме собствени финанси, собствен бюджет и данъци. Те са съвсем достатъчни. Активно ни подпомагат региони от Руската федерация. Идват пари и нямаме никакви проблеми", каза Константинов.

ОССЕ получи покана от Крим да изпрати наблюдатели на референдума

Кримският парламент изпрати в понеделник покана на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати наблюдателска мисия на референдум в неделя. До момента военни наблюдатели на ОССЕ неколкократно бяха спирани от влизане в Крим от проруски въоръжени мъже.

Наблюдатели от ОССЕ ще бъдат допуснати в Крим на референдума на 16 март, заяви премиерът на Крим Сергей Аксьонов. "Уверен съм, че парламентът на Крим ще направи възможно присъствието им в избирателните секции. Референдумът ще е максимално открит", заяви Аксьонов.

На 16 март избирателните секции на референдума ще се охраняват от 1500 бойци от въоръжените сили на Крим, заяви Аксьонов след полагането на клетва на батальон от силите за специално предназначение на Крим.

По-малко от седмица преди референдума повече от 80 процента от жителите на Крим подкрепят присъединяването на автономната република към Русия, съобщи Владимир Константинов. "По-рано бяха 75 процента, но буквално за последната седмица и половина ситуацията се промени", заяви той и поясни, че това е свързано с действията на киевските власти. "Всички разбират, че това в Киев не са власти, а бандитска група, дошла на власт с военни средства", добави Константинов.

Междувременно премиерът Сергей Аксьонов предложи на кримските татари места във всички органи на властта в украинската автономна република, включително вицепремиерски пост, два министерски портфейла и високи длъжности в други ведомства. Аксьонов заяви, че ще нараснат двойно и помощите за кримски татари, завърнали се на полуострова след депортацията през 1944 г. - те ще достигнат близо 22 милиона долара годишно, предаде РИА Новости.

"Гарантираме, че в Крим няма да има никаква дискриминация по етнически признак, всички ще имат еднакви права", заявява Аксьонов в интервю за РИА Новости.

По данни от преброяването през 2001 г., цитирани в руски медии, 58,32 на сто от населението на Крим (тогава общо 2,03 млн. души) са били руснаци, 24,32 на сто - украинци, 12,1 процента - кримски татари, 1,44 процента - беларуси; там са живели също татари, арменци, евреи, гърци, българи, поляци, азербайджанци, корейци и италианци.

Аксьонов и заместникът му Рустам Темиргалиев преговарят с кримските татари, за да ги убедят да участват в предстоящия референдум, пояснява РИА Новости. По-рано неофициалният кримскотатарски парламент - Меджлисът, ги призова да бойкотират вота.

Напрежение в Източна Украйна

Същевременно нараства напрежението в някои райони на Източна Украйна. Двама души бяха убити в Харков в неделя вечер, след като неизвестен извършител откри огън с автомат по кафене в центъра на града от движещ се автомобил. Мотивите на извършителя остават неизвестни. Полицията го издирва, на място е било намерено оръжието.

Руското външно министерство заяви, че е възмутено от "беззаконието в Източна Украйна" и обвини крайнодясното военизирано движение "Десен сектор" в заговор с новото правителство в Киев, предаде Ройтерс. Москва освен това обвини Запада, че мълчи за насилието и арестите, които се извършват срещу руски граждани в Украйна.

В съобщение на дипломатическото ведомство се твърди, че на 8 март маскирани мъже са открили огън срещу мирни демонстранти в Харков и са ранили някои от тях. Посочва се още, че седем руски журналисти са били арестувани в Днепропетровск в нарушение на медийната свобода.

Полицията в Харков третира стрелбата на 8 март като дребен инцидент и твърди, че единствената връзка с групировката "Десен сектор" идва от анонимно обаждане по телефона, посочва Ройтерс. Според украинските власти руски медии и официални лица преднамерено изкривяват фактите, за да създадат впечатление, че протестиращите в Украйна са насилници и екстремисти.

Местни медии информираха, че заради напрежението в тази част на страната председателят на партия УДАР, бивш боксьор, и бъдещ кандидатпрезидент Виталий Кличко е отменил митинг в източния украински град Донецк. Причина за това стана насилието, с което завърши проруски протест в града.

В понеделник Кличко бе замерян с кокоши яйца в град Харков по време на митинг на поддръжници на евроинтеграцията на Украйна. Кличко закъсня за митинга с половин час, тъй като противници на властите в Киев блокираха изхода на пресконференцията, която той даде преди неговото начало. След това няколкостотин проруски активисти скандираха "Позор!", "Русия, спаси ни!" и хвърлиха няколко яйца по украинския политик. Телохранители използваха чадъри като щит, за да предпазват Кличко докато говореше, съобщи ДПА.

Привържениците на курса към евроинтеграция посрещнаха Кличко в възгласи "Украйна! Украйна!".От трибуната Кличко обеща "да направи всичко Украйна да бъде съвременна държава и да живее по стандартите, по които живеят съвременните страни". След приключването на митинга, който продължи един час, събралите се мирно се разотидоха.

ЕС не отчита понижаване на напрежението в Украйна

Тревожим се от липсата на признаци за успокояването на обстановката в Украйна, както и от признаците за увеличаване на руското военно присъствие, заяви в Брюксел Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана в кореспонденция на БТА.

По нейните думи Крим остава изолиран от останалата част на Украйна, съобщава се за арести, побоища, както и за затруднения в проникването на пратениците на ОССЕ на украинска територия.

Оставаме на становището, че е необходим двустранен диалог между Москва и Киев, при пълно спазване на международното право, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, добави говорителят. Готови сме да се присъединим към всякакъв механизъм, който би решил кризата, заяви Кочиянчич.

Тя изрази увереност, че обстановката в Украйна ще бъде сред основните теми на предстоящото на 17 март заседание на Съвета на ЕС по външни работи. В отговор на въпрос говорителят на ЕК Пиа Хансен поясни, че засега не може да се съобщи дата за подписването на политическата част от споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. По нейните думи парафирането на документа ще бъде израз на особената подкрепа на ЕС за Украйна.

Според развитието на обстановката на място и обстоятелствата ще бъде преценено кога ще бъдат подписани и останалите части от споразумението, добави Хансен.

Украйна е готова час по-скоро да подпише политическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, съобщи също в понеделник и. д.външен министър на страната Андрий Дешчица след среща с колегите си от Белгия, Холандия и Люксембург.

Очертахме пътища за излизане от кризата и усещаме силна международна подкрепа, също и в Съвета за сигурност на ООН, председателстван в момента от Люксембург. Обсъдихме сътрудничеството с ЕС и потвърдихме готовността на украинската страна колкото може по-бързо да подпишем политическата част от споразумението за асоцииране. В най-скоро време ще приключим подготовката и ще бъде обявена датата на подписването, каза Дешчица пред журналисти.

Украинският премиер Арсений Яценюк заминава за САЩ. В сряда той ще се срещне във Вашингтон с президента Барак Обама. Ден по-късно ще говори в Ню Йорк пред Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Крим, предаде Ройтерс.

Яценюк посочи пред журналисти в Киев, че Русия, чиито сили сега контролират Крим, "се опитва да подкопае основите на глобалната сигурност и да ревизира резултатите от Втората световна война".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?