Руската кредитна оферта за “Белене“ може да има място в проекта

Руската кредитна оферта за “Белене“ може да има място в проекта

Руското предложение за финансиране на проекта за изграждане на АЕЦ “Белене“ би могло да намери място във финансовата структура на проекта на някакъв следващ етап след избор на стратегически инвеститор. Това са били уведомени “руските партньори“, съобщи в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.Той каза още, че Сърбия проявява интерес да се включи в проекта.

В началото на годината руската “Росатом“, която притежава изпълнителя на строежа “Атомстройекспорт“, предложи да финансира до началото на 2012 г. с близо 2 млрд. евро дейностите по проекта. Дотогава се очаква да бъде избран нов инвеститор в бъдещата централа, след акто през декември 2009 г. германската RWE оттегли участите си. Руската оферта бе за частичен заем и за финансиране срещу дял в централата, който после да се върне на държавата, а тя чрез влизането на друг акционер да възстанови дължимите пари на руснаците. Преди около месец обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че само с руски пари проектът не може да продължи, но също така и че се водят преговори с европейски инвеститори.

Сега движение около АЕЦ “Белене“ може да се очаква около тези разговори, от процедурата за избор на консултант през юли за преструктурирането на проекта и избора на нов съакционер на държавата, както и от страна на Агенцията за ядрено регулиране, която се очаква през лятото да лицензира проекта.

Трайков заяви още, че за АЕЦ “Белене“ е разговаряно със сръбския премиер и с енергийния министър на съседната ни държава. “Сърбия като страна, която има мораториум за строителството на ядрени централи и имат недостиг в някои моменти на електричество, за тях би представлявало интерес да имат дял в тази централа. Това е принципна постановка. Оттам нататък обаче взимането на инвестиционно решение от тях и от нас се основава на съвсем конкретни разчети, за които ще платим пари на консултанта, който сега избираме“, каза министърът.

Относно изявлението на Борисов от предишния ден, че ако електроразпределителните предприятия не влязат в час, ще бъдат сменени, Трайков заяви, “премиерът е прав, че всяка компания, българска или чужда, трябва да спазва законите, правата на клиентите и условията на лицензията“.

“Ако проверките, които се правят, констатират несъответствия с някоя от тези области, тогава те ще доведат до съответните последствия“, каза обтекаемо министърът.

Той добави, че теоретично трите дружества на австрийската ЕВН, за която работеше преди да стане министър, германската Е.ОН и чешката ЧЕЗ могат да загубят лицензите си.

“Всички ние като клиенти имаме претенции, някой път сме по-доволни, някой път не от услугите и стоките. За всичко си има ред, законност, регулаторни органи, установени практики, не виждам нищо драматично“, допълни Трайков..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?