Руската милиция иззе целия тираж на вестника за “Марш на несъгласните”

Руската милиция е иззела 120 хиляди броя агитационни вестници, издадени за предстоящата опозиционна проява на “Марш на несъгласните”, като се мотивирала, че иска да се “запознае” с материалите. Това съобщи в петък Радио “Ехото на Москва”.

Активисти на движението и директорът на печатницата са били задържани при излизането на вестника в гр. Гатчин, Ленинградска област. Иззетият тираж полк. Новиков обясни с това, че “желае да се запознае със съдържанието на вестника”.

По-рано бе съобщено, че печатници отказват да издават агитационни материали на “Марш на несъгласните”, опасявайки се от неприятности с властите. В най-големите печатници дори дежурят милиционери, проверяващи всички поръчки за печат, предаде електронното издание Grani.ru. “И ние като Ленин ще печатаме във Фенландия”, заяви Сергей Гуляев, един от организаторите на марша.

Преди акцията на 9 юни Обединеният граждански фронт Санкт Петербург изпрати телеграма до президента Владимир Путин с покана да вземе участие в “Марша на несъгласните”.

Участниците планират шествие по “Невски проспект” до “Исаакиевски площад”, където ще има митинг.

Властите в Петербург обаче са поискали шествието да премине по друг маршрут, в покрайнините на града. Предложеният от “Марш на несъгласните” маршрут не позволява да се осигури “безопасността и безпрепятственото преминаване на гражданите”, се казва в официалния отговор на подаденото заявление за акцията.

Опозиционното движение смята, че този отговор е “оскърбителен” и настояват да проведат акцията си в центъра на града.

 

Споделяне

Още от Свят