Руската милиция нахлу в български имот в Москва

Руската милиция нахлу в български имот в Москва

Въоръжени спецчасти на руската милиция нахлуха в четвъртък сутринта без предупреждение в Българския център на промишлеността в Москва, с което се стигна до дипломатически конфликт и силно объркване в София, където премиерът, външно министерство и министерството на икономиката излязоха с взаимно противоречиви реакции.

След като намеса на българското посолство в Москва е преустановила акцията, руските власти обясниха щурма с това, че обискирали търговското представителство на фирмата "Милениум 2001", по обвинение за производство и продажба на пиратски дискове.

Българското посолство е отправило протест пред руското външно министерство, тъй като Центърът на промишлеността се ползва с дипломатически имунитет - факт, който от руска страна оспорват.

В 9 сутринта 23-ма маскирани служители на Управлението за борба с икономическите престъпления, въоръжени с автомати, са влезли в жилищен блок към комплекса, арестували охраната му и са опитали да проникнат в дома на един от бизнесмените. Според очевидци спецчастите са действали доста грубо.

Борисов: Дипломатически нямат право, но и аз бих постъпил така

МВнР съобщи, че остро протестира пред Москва за въоръжената акция в български дипломатически имот.

В същото време премиерът Бойко Борисов обяви, че макар и да е незаконно влизането в центъра, няма да се разсърди на "руските колеги", ако става въпрос за разследване на престъпление.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), под чието разпореждане е бизнес -сградата, пък съобщиха, че руските спецчасти "коректно" са изчакали идването на българския консул Николай Панайотов, преди да влязат в офисите на Центъра на промишлеността.

"По принцип, чисто дипломатически погледнато, нямат право да влязат, но от друга страна и аз бих постъпил така, ако знам, че там има хора, които заслужават да бъдат арестувани. Ако второто е вярно, по никакъв начин няма да създам напрежение на руските колеги", заяви премиерът Бойко Борисов.

Час по-късно БТА разпространи информация, според която по лично указание на министър-председателя Борисов, зам.- външният министър Марин Райков е дал указания на българския посланик в Москва да пусне руските части да влязат в сградата на Центъра на промишлеността на България в руската столица (отново – бел.ред.), но съпроводени от представители на българското посолство.

Според Райков единствено това гарантирало целостта на позицията ни, че Центърът продължава да има дипломатически статут и това предполага, че вътре може да се влиза само с разрешение и съпровод от представител на българското посолство.

Последствията от подписа на Петър Димитров

Според МВнР българският Център на промишлеността в Москва има дипломатически статут. Руснаците обаче не признават това, още повече, че малко преди да си отиде предишното правителство, бившият министър на икономиката Петър Димитров издаде заповед за отпадане на дипломатическия статут на вероятно най-големия български дипломатически имот зад граница.

На 1 юни 2009 г. е променен устройственият правилник на Центъра, в който вече е записано, че дейността му се осъществява според българското и руското законодателство.

Според стария вариант на документа бизнес-сградата работи съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Според конвенцията представители на властта на приемащата държава може да влизат в имота само с разрешение на посланика.

МВнР: Водят се преговори за имотите, Русия да не предрешава резултата

Зам.-външният министър Марин Райков твърди обаче, че промяната в устройствения правилник не е акт с достатъчна правна тежест, за да се смята, че въпросът е затворен. Според него руската страна до момента не е признала изрично статута на Центъра, но и не го е отхвърлила категорично. България продължава да настоява за дипломатически статут на Центъра и предстоят разговори между двете страни.

"Ние сме заявили, че приемаме случая като нарушаване на дипломатическия статут на Центъра и смятаме, че това е в дисонанс с добрите отношения между нашите две страни. Причината за реакцията ни е, че между нашите две страни от определен брой години се водят активни преговори, за да бъде установено на реципрочна основа дали и кои наши помещения, сгради и респективно кои руски помещения и сгради на територията на България ползват дипломатически статут. Тези действия на руската страна по същество предрешават резултата от предстоящите разговори и от тази гледна точка ние ги разглеждаме като един недоброжелателен акт", заяви Марин Райков на пресконференция в МВнР.

23-ма "маскирани с автомати" за търговец на пиратски дискове

От МИЕТ поясниха, че руските спецчасти са представили наказателно постановление за проверка на търговското представителство на "Милениум – 2001” ООД, с обвинение за производство и продажба на пиратски дискове. Фирмата има завод за производство на CD в Зеленоград, намиращ се на около 30 км от московското международно летище "Шереметиево".

Директорът на Центъра Малина Божинова се е противопоставила на акцията, но с разрешението на представителя на "Милениум" специалните части са проникнали в жилището му. Следователите са съобщили, че всички други офиси на фирмата в града са проверени и затворени, и че водят разследването вече 4 години.

Според МВнР ръководителят на руските части е заявил, че неотдавна са били информирали от руското външно министерство, че Центърът няма дипломатически статут.

Проверката срещу ръководството на Центъра продължава

Шеф на Центъра е снахата на висшия БСП-функционер Георги Божинов – Малина Божинова, срещу която по-рано са били изпратени сигнали от български фирми.

Твърди се, че тя събира безотчетно и под различен предлог нерегламентирани суми от близо 90-те фирми с договори за наем в административното тяло на сградата.

Друго обвинение е, че в опита си за разправа с някои от фирмите, тя е използвала "услугите" на руски спецчасти, които били повикани в края на февруари 2009 г. да проверят наематели на територията на сградата. За да я спаси от наказателна отговорност, бившият министър Петър Димитров е снел дипломатическата защита на сградата, смятат запознати.

Марин Райков съобщи, че Малина Божинова се ползва с дипломатически имунитет, но дейността ѝ се проверявала от МИЕТ.

Въпреки че Райков отказа коментари за управлението на Центъра, по-рано от неговото ведомство разясниха, че се работи за решаване на "възникналите в резултат на корупционни практики при предишното ръководство на МИЕТ, обект на внимание на компетентни български органи, проблеми с ръководството на Центъра и неговите отношения с представените там български фирми".

Споделяне

Още по темата

Още от България