Руската опозиция бойкотира парламента заради изборни фалшификации

Руските депутати от всички опозиционни партии демонстративно напуснаха парламентарното заседание в знак на протест срещу фалшифицираните според тях местни избори от 11 октомври, предадоха осведомителните агенции в сряда. За първи път от девет години се случва всички фракции, с изключение на партията "Единна Русия", да напуснат парламента.

Владимир Жириновски, лидер на Либерално-демократическата партия, първи изведе фракцията си от Държавната дума. Не след дълго те бяха последвани от Комунистическата партия и Справедлива Русия, която заедно с "Единна Русия" бе формирана с подкрепата на Кремъл. Жириновски заяви, че депутатите искат повторно преброяване на гласовете и че ще се върнат само след като се срещнат с президента.

Единна Русия спечели убедителна победа в местните избори в 75 от общо 83 региона на Русия в неделя. В Москва партията не успя да спечели само три от 35-те места в градския съвет.

Президентът Дмитрий Медведев описа изборите като добре организирани и протекли в съответствие със закона. Според неависими наблюдатели и опозиционни партии при гласуването е имало масови нарушения.

Споделяне

Още от Свят