Руската опозиция е решена да свика протести в Москва, въпреки натиска на властите

Руската опозиция е решена да свика протести в Москва, въпреки натиска на властите

Руски опозиционни активисти казаха днес, че възнамеряват да свикат неразрешен митинг в Москва този уикенд, въпреки снощните обиски и поредицата от арести, включително на критика на Кремъл Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Навални, който е изтъкната опозиционна фигура, вчера беше осъден на 30 дни административен арест за призив за протест в Москва в събота срещу изключването на няколко опозиционни кандидати от участие в местните избори на 8 септември.

Негови съюзници казаха, че съботният протест ще се състои въпреки натиска на властите.
"Арестът на Алексей няма да спре протестите", казаха те.

Въпреки че изборите за състав на Московския градски съвет не са национални, опозиционните активисти виждат в тях възможност да се опитат да спечелят влияние в руската столица, където подкрепяните от Кремъл кандидати в миналото се оказаха по-малко популярни, отколкото в друга части на страната.

Избирателната комисия обаче не позволи на опозиционните кандидати да участват в изборите за Московския градски съвет с мотив, че не са събрали достатъчно подписи, за да се кандидатират.

Отхвърлените кандидати оспорват това решение. Според тях истинската причина за недопускането им на е за да им се попречи да оспорят влиянието на прокремълските кандидати.

Полицията претърси снощи домовете на четирима опозиционни активисти, съобщиха правозащитници. Най-малко седем активисти на опозицията, спрени от участие в изборите, са били привикани на разпит, съобщава Асошиейтед прес. Сред тях е и близкият съюзник на Навални Иван Жданов, чийто дом също е бил претърсен.

До полицейските акции се стигна, след като Следственият комитет на Русия вчера започна разследване по повод опозиционен митинг през юни, който според властите е нарушил нормалната работа на Московската избирателна комисия.

В протеста миналия уикенд с призив опозиционните кандидати да бъдат регистрирани за участие в изборите се включиха повече от 20 000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят