Руската полиция арестува шефа на банка Менатеп Платон Лебедев

Руската полиция арестува Платон Лебедев, председател на Съвета на директорите на голямата банка Менатеп с интереси в няколко сектора на руските финанси и промишленост, съобщи агенция Интерфакс.

Лебедев е заподозрян, че през 1994 г. е отклонил пакет акции с 20 процента от капитала на държавното дружество Апатит, произвеждащо торове, на стойност над 280 милиона долара.

Разследването започна по сигнал на депутата от Думата Владимир Юдин и на предприятието. Банкерът Лебедев бе разпитан снощи в главната прокуратура. Менатеп бе създадена през 1987 г. от Михаил Ходорковски, днес президент на втората по големина петролна компания в страната Юкос, и започна дейността си с продажба на информационни продукти.

Тя официално стана банка през 1988 г. и в началото на 90-те години отбеляза изключителен растеж, след което пое управлението на много важни обществени фондове, например сметките на град Москва и възстановяването на Чечения.

През есента на 1999 г. Менатеп обяви фалит, но клонът ѝ в Санкт Петербург оцеля и на свой ред преживя значително развитие, като стана основен акционер на Юкос и се нареди сред първите 15 банки в Русия.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?