Руската полиция е отвела виден разследващ журналист за разпит по дело за клевета

Роман Доброхотов (в средата)

Руската полиция е отвела днес главния редактор на разследващото онлайн издание "Инсайдър" Роман Доброхотов за разпит по дело за клевета и е извършила обиск в жилището му, предаде Ройтерс.

"Инсайдър" публикува статии за живота на тайния руски елит и си сътрудничи с "Белингкат" - издание, чиито публикации за руските разузнавателни служби се определят от Москва като западна пропаганда. "Инсайдър" е работил с "Белингкат" по различни проекти, сред които разследване дали е имало опит за убийство срещу критика на Кремъл Алексей Навални.

Миналата седмица министерството на правосъдието на Русия обяви "Инсайдър" за "чуждестранен агент". Този термин поражда негативни асоциации със съветската ера и сега небелязаните като чуждестранни агенти са обект на засилен контрол от руските власти, отбеляза Ройтерс.

Очевидец на извеждането на Доброхотов от дома му, каза, че разпитът е за дело за клевета, свързано с нидерландски журналист. Адвокатка на нидерландеца съобщи, че делото е свързано с твърдения, че клиентът ѝ е сътрудничил с руските служби за сигурност. След края на разпита адвокат на Доброхотов каза пред РИА "Новости", че той не е привлечен като обвиняем по делото, а само като свидетел.

Сергей Ежов, колега на Доброхотов, обяви, че главният редактор на "Инсайдър" е планирал днес да напусне Русия. Полицаите обаче са конфискували негови лаптопи, телефони и таблети, както и паспорта му, съобщи правозащитната група "ОВД-Инфо", която наблюдава действията на руската полиция.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?