Руската полиция се отказа да разследва кинорежисьора Александър Сокуров

Александър Сокуров

Руската полиция заяви, че не е открила нарушения в дейността на фондацията на Александър Сокуров, където започнаха вчера "проверки", предаде Франс прес. Според медии в Русия президентът Владимир Путин се е намесил в полза на кинорежисьора, отбелязва агенцията.

"Полицията приключи проверките във фондацията "Пример за интонация", разпоредени с оглед съобщенията на бивш негов сътрудник за предполагаеми злоупотреби. Поради липса на престъпление не е образувано дело", информира в комюнике полицията на Санкт Петербург.

Вчера следователи провериха финансовата дейност на фондацията на Сокуров, подпомагаща млади кинотворци. Режисьорът изрази тревога в комюнике, с което заяви, че Федералната служба за сигурност му отделя "специално внимание", и разкритикува "клеветническите обвинения" на бившия си служител.

Според местния печат Владимир Путин, намирал се вчера в града за участие в международен форум, пряко се е намесил в случая, за да спре полицейското разследване.

"По наши данни той (Путин) е погледнал с лошо око на шумотевицата около Сокуров и е наредил на Александър Беглов (и. д. губернатор на Санкт Петербург, бел. АФП) да проучи внимателно случая", уверява онлайн изданието "Фонтанка".

Путин е "приел за сведение" данните за обиските във фондацията на Сокуров, съобщи днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Губернаторската пресслужба информира от своя страна, че Беглов "е наредил случаят внимателно да се проучи" след разговор по телефона с местния полицейски началник и с прокурора на Санкт Петербург, отбелязва АФП.

Шейсет и седемгодишният кинорежисьор и сценарист заяви вчера, че финансовите проверки на организацията му продължават вече месеци. Отначало ставало дума за "рутинен" контрол, който обаче добил други измерения след обвиненията на бившия му сътрудник.

Сокуров сподели, че се тревожи от своеобразно повторение на "абсурдния" случай с режисьора Кирил Серебренников, обвинен в злоупотреби на стойност към 130 милиона рубли (1,7 милиона евро) - дотация за неговия московски театър.

Най-известният в чужбина руски кинорежисьор, признат морален авторитет в страната си, Александър Сокуров е лауреат по-специално на наградата "Златен лъв", получена през 2011 г. във Венеция за филма "Фауст", чието финансиране бе подпомогнато директно от Владимир Путин.

Творецът неведнъж е критикувал публично властите в Русия, призовавайки например да бъде освободен украинският режисьор Олег Сенцов, излежаващ в Русия присъда за тероризъм, също и да бъдат пуснати на свобода "политическите затворници" във федерацията.

"Специалните отношения на президента с режисьора са общоизвестни: Сокуров е от хората, които могат да му задават всякакви въпроси, дори и най-неприятни", писа днес "Фонтанка".

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?