Руската полиция задържа Алексей Навални

Руската полиция задържа Алексей Навални

Руската полиция задържа опозиционния водач Алексей Навални, излизал от жилището си в столицата Москва, за да отпътува за митинг в провинцията, предадоха световните агенции, цитирайки информации от социалните мрежи.

"Задържаха ме, докараха ме, охраняват ме и никой нищо не знае. За какво съм задържан, питам. Отговарят: сега ще видим как стоят нещата", цитира ТАСС днешен пост на Навални в Туитър.

"Излязох, за да отида на гарата - задържаха ме във входа. Като на кино: спря кола, изскочиха полицаи", посочва опозиционерът.

По-късно вътрешното министерство на Русия съобщи, че "Навални е задържан, тъй като е призовавал за участие в неразрешени акции".

Опозиционерът стана известен с разследвания за корупция сред високопоставени представители на руските власти и близки до Кремъл олигарси. Той обяви, че ще се кандидатира за президент на Русия напролет, но съдебна присъда за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му забранява да се явява на избори. При все това опозиционерът е организирал кампания с митинги в руската провинция, широко коментирана в печата на страната.

Щабът на Навални ще спазва закона и ще провежда само разрешени акции, "но знаем да четем закона и ако властите не са отговорили навреме, не са предложили алтернативен терен или не са го направили според закона, такава акция се смята за съгласувана. Тази позиция съвпада с позицията на Върховния и на Конституционния съд" на Русия, заяви тези дни пред вестник "Независимая газета" Леонид Волков, който оглавява екипа на опозиционера.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?