Руската "Правда": Българите трябва да залагат на собствените си сили и на Русия

Българите "да осъзнаят, че трябва да залагат на собствените си сили и на Русия". Това препоръчва руският електронен вестник "Правда" в сряда в обширен, доста спекулативен и съмнителен от фактологическа гледна точка анализ на ситуацията в България.

България преживя оставка на правителството и очаква следващата. Народът, протестиращ от февруари, не желае да вижда в парламента никого от действащите политици, пише изданието под заглавие "Безсмислен бунт в България". По-нататък то коментира "масовите улични антиправителствени акции" у нас през февруари и "започналата на 14 юни втора българска революция, напомняща днес психическа атака".

"Всички проблеми на България от самото начало са свързани с неверния курс към влизане в еврозоната, с отказа от собствена енергетика, промишленост, селско стопанство", твърди "Правда", цитиран от БТА. България е призната за най-бедната страна от ЕС за 2012 г.,  пише изданието и изрежда "безработицата, пратила отвъд чертата на бедността над 49 на сто от населението", покупателната му способност - "под 30 на сто от средноевропейското равнище", растежа на БВП, "ненадхвърлил 1 процент".

Раждаемостта е спаднала до нивото от 1947 г., страната заема първо място в Европа по смъртност. "Щандовете в българските магазини са затрупани с хранителни продукти, докарани единствено от други страни. И това става в страна с нерисково земеделие, която хранеше Съветския съюз със зеленчуците и плодовете си", изтъква електронният вестник.

Според него "България днес стои с протегната ръка към германските и френските банкери, но не може да издейства запазване на субсидиите за фермерите".

"Правда" коментира "оскърбителните официални инсинуации" на "френския и германския посланик, направили наскоро общо изявление с критики към българското правителство". "Всъщност дипломатите се изказаха в тон, че от месец насам в българската столица се провеждат съвсем не истински народни протести, а инициирани от определени лица за решаване на някакви тесни задачи", пише изданието и пита: "Кои са тези лица? Българският печат и блогосферата раздухват три версии", посочва то. Споменават се версиите за "руската мафия" - "доста популярна изкупителна жертва в България", за "втората мафия" - български "корупционен съюз между политици, олигарси (каквито според "Правда" в България няма) и цигани" и трета версия - че протестиращите са подкупени от "опозицията, сиреч партията ГЕРБ, в която членува президентът".

Вътрешният министър Цветлин Йовчев призна, че българските власти засега нямат ясен план как да намалят растящата протестна дейност, напомня електронният вестник.

"В България няма проблеми със сменяемостта на властта. Затова пък има проблеми с непрекъснатото поскъпване на електроенергията и спада на жизненото равнище, и тези проблеми не са създадени от турците, масоните, Кремъл, дори не и от българските политици, а от самите български граждани чрез свободното им волеизявление. Днешното правителство няма да изтрае дълго, но какво ще стане по-нататък?" - пита се той.

Според "Правда" няма да последва "никакво коренно подобряване", докато българите "не осъзнаят, че трябва да залагат на собствените си сили (. . .) и на Русия". България вече има такъв опит, трябва просто да издигнем сътрудничеството на ново равнище, заявява руското издание.

Споделяне

Още от България