Руската православна църква е разединена и опетнена от процеса срещу "Пуси райът"

Руската православна църква е разединена и опетнена от процеса срещу "Пуси райът"

Непримиримостта на руската православна йерархия по случая "Пуси райът" накърни имиджа на църквата в обществото и смути част от вярващите, включително свещеници, за които прошка за младите жени ще съответства повече на християнските ценности.

"Процесът "Пуси райът" навреди на репутацията на църквата. Православната йерархия сгреши, като придаде толкова голямо значение на този случай и възприе непримирима позиция. Това превърна тези млади жени в мъченици", заяви Владимир Ойвин от сайта Кредо.ру, специалист по религиозни въпроси.

Пет млади жени от групата "Пуси райът" с качулки, китари и озвучаване, изтанцуваха и изпяха "пънк молитва" през февруари в катедралата Христос Спасител в Москва, призовавайки Дева Мария да изгони Путин.

Патриарх Кирил определи действията им като светотатство. Говорителят на патриаршията Всеволод Чаплин заяви, че младите жени са извършили престъпление, по-лошо от убийство и трябва да бъдат наказани.

"Пуси райът" коленичиха няколко пъти и се прекръстиха пред иконостаса, а мелодията на молитвата напомняше на религиозен псалм. Това бе достатъчно шокиращо за мнозина вярващи. Близо 70 процента от руското население казват, че са православни, но практикуващите вярващи не надвишават 5 - 7 процента, сочат различни проучвания.

Трима задържани за протест в защита на "Пуси райът" в Москва

Трима души са задържани пред московския храм "Христос Спасител" за участие в неразрешена акция в подкрепа на пънк групата "Пуси райът", предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки полицията.

Охраната на църквата е задържала трима млади хора с цветни плетени шапки с прорези за очите и устата, превърнали се в запазена марка на момичетата от пънк групата.

Още


22-годишната Надежда Толоконникова, 29-годишната Екатерина Самуцевич и 24-годишната Мария Альохина, бяха обвинени в хулиганство и подбуждане към религиозна омраза. Прокурорът поиска присъда от три години затвор, която се изтърпява в лагер.

Трите подсъдими заявиха, че са искали да разобличат "тайното споразумение между църквата и държавата" в Русия.

Десетки хиляди вярващи дойдоха да се молят на открито пред катедралата през април по призива на патриарха, за да "изчистят" светотатството на младите жени.

Според уважавания социологически институт Левада 47 процента от руснаците смятат, че осъждането на "Пуси райът" на седем години лагер, максимално предвиденото наказание от закона в техния случай, ще е напълно оправдано.

Но мнозина не споделят това негативно отношение и го смятат за най-голямата грешка на църквата от 1901 г. "Срам е за църквата да праща хора в затвора. Църквата нарече постъпката им светотатство. Но истинското светотатство е да ги съдят от името на Христос. Християнската вяра е милосърдие и любов", пише на сайта Грани.ру 74-годишният московски свещеник отец Вячеслав Виников в открита критика към патриаршията.

Преподавателят в Духовната академия отец Андрей Кураев, който е един от най-известните православни блогъри, също настоя за снизхождение, макар и да смята, че проявата на "Пуси райът" в катедралата е отвратителна.

"Църквата не трябва да се прави на прокурор и да иска сурови наказания", заяви той за московския вестник "Новое Время".

Стотина изявени руски творци, сред които режисьорът Андрей Кончаловски и писателите Людмила Улицкая и Борис Акунин, се обявиха в защита на "Пуси райът". Те изразиха несъгласие с тежките обвинения срещу тях, със задържането им в ареста и с позицията на патриаршията.

Според вестник "Ведомости" руската православна църква е на път да извърши "най-голямата си грешка от 1901 г.", когато писателят Лев Толстой беше отлъчен от църквата.

Според редица наблюдатели процесът срещу "Пуси райът" поставя в неловко положение църквата и патриарха, който беше критикуван неведнъж през последните месеци.

Патриарх Кирил беше упрекнат, че публично подкрепи Владимир Путин на президентските избори през март и осъди протестното движение срещу Кремъл. Така той подсили усещането на голяма близост между църквата и държавата. Той стана и обект на критики след разкритията на медиите, че води луксозен живот, несъвместим с духовния идеал.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?