Руската православна църква прекрати отношенията си с Вселенската патриаршия

Другите православни църкви ще трябва да вземат страна

Волоколамският митрополит Иларион

Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия, съобщи Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск, предад Ройтерс.

"На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриархат" каза митрополитът.

Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия.

Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.

"Разколът си остава разкол, лидерите на разкола си остават лидери на разкола. А църквата, която, признавайки разколниците, е встъпила в общение с тях, с това се е изключила от каноничното поле на православната църква", заключи Иларион.

Той заяви, че РПЦ не признава решението на Константинополската патриаршия, което по думите му е "беззаконно и канонически нищожно".

Митрополитът, който ръководи отдела за външноцърковни връзки към РПЦ, изрази надежда, че Константинополската патриаршия ще преразгледа решението си и призова поместните православни църкви по света да направят "надлежна оценка" на "антиканоничните" ѝ действия" относно Украйна.

"Надяваме се, че здравият разум ще възтържествува, че Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църквна реалност. Но дотогава, докато не настъпи такава промяна, докато тези беззаконни и антиканонични решения остават в сила, ние няма да можем да се намираме в общения с тази църква, оказала се днес в разкол", каза митрополитът.

Същата гледна точка, уточни Иларион, поддържат и беларуските йерархи.

"Беларуската православна църква (БПЦ) като част от РПЦ се присъединява към това решение. В заседанието на Синода участва патриаршеският екзарх на цяла Беларус, а вчера имахме възможност да обсъдим тази ситуация с членовете на Синода на БПЦ. Приетото решение се разпространява на цялата каноническа територия на РПЦ", каза той.

В заседанието на Синода е участвал и предстоятелят на принадлежащата към Московската патриаршия Украинска православна църква митрополит Онуфрий.

"Митрополит Онуфрий участвва в днешното заседание от началото до края. И, както и всички членове на Синода, подкрепи неговото решение", подчерта Иларион.

Другите православни църкви ще трябва да вземат страна

"За РПЦ ще е от принципно значение да събере мнения от лидерите на православните църкви в страните по света. До момента нито една църква не е одобрила директно действията на Вселенския патриарх Вартоломей. Той може да остане в малцинство", посочва руският религиовед и европеист Роман Лункин, цитиран от в. "Комерсант".


Според Алексей Осипов, професор в Московската духовна академия, след скъсването на евхаристичното общение с Константинопол от страна на Москва поместните църкви няма как да си замълчат - ще се наложи да изразят мнение.


"Няма начин да избегнат този въпрос. Засега мнозина изчакват. Но щом две църкви скъсват общението си, трябва или да избереш някоя от страните, или да спреш общението и с двете. Фактически всяка поместна църква ще трябва да скъса евхаристичното общение или с Константинопол, или с РПЦ. Ситуацията никак не е лесна", отбелязва Осипов в "Известия", цитиран от Би Би Си.


След решението на синода в Москва енориашите от РПЦ не бива занапред да се молят в храмовете на Константинополската патриаршия. Инак ги очаква наказание - ако чете молитви в "забранен" храм, съответният свещеник ще трябва да се покае заради своя грях на изповед, пише "РБК".


Забраната обхваща по-специално всички православни църкви в Истанбул, както и храмовете на Света гора - на полуостров Атон, добавя вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?