Руската православна църква заплашва да скъса с Константинопол

Украинците празнуват новопридобитата независимост на църквата си: "Слава на Исус!"

Александър Волков

Руската православна църква ще трябва да скъса евхаристичните си отношения с Константинополската патриаршия заради отцепването на Украинската православна църква, каза Александър Волков - говорител на руския патриарх Кирил, цитиран от световните агенции.

 

Това стана, след като синодът в Истанбул подкрепи украинското искане за независима, автокефална църква, и сне анатемата от патриарх Филарет, който се надява да оглави независимата украинска църква.

 

Константинополската патриаршия фактически встъпи в канонични отношения с разколниците, снемайки анатемата от лидера на неканоничната украинска църква на митрополит Филарет, заяви пред ТАСС шефът на синодалния отдел на Руската православна църква, който отговаря за отношенията на РПЦ с обществото и медиите Владимир Легойда.

"Константинопол фактически заявява, че влиза в каноническо общуване с разколниците и с лице, отлъчено от църквата. Свещеният Синод на РПЦ на своето предстоящо заседание на 15 октомври в Минск ще даде оценка на тези действия", каза той.

 

След тридневното си заседание в Истанбул Синодът на Константинополската патриаршия заяви, че "Вселенската патриаршия пристъпва към предоставяне на автокефалия на църквата на Украйна". Той реши да отмени решението от 1686 г. за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и възстанови ставропигията на Вселенския патриарх в Киев (статут на подчинение непосредствено на патриарха).

 

Синодът разгледа също жалбата срещу анатемата на главата на Киевската патриаршия Филарет Денисенко и срещу предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий Малетич и възстанови "свещеническото им звание".

 

Във връзка с приетите решения Константинополската патриаршия призова "да се избягва присвояването на църкви, манастири и други обекти, а също всякакви други актове на насилие в Украйна".

 

Празник в Украйна

 

В Украйна решението бе посрещнато с радост. Само четвърт час след като Константинополската патриаршия в Истанбул обяви, че признава автокефалията на украинската Църква и възстановява във функциите му православния патриарх Филарет, отлъчен от Москва, той даде пресконференция.

 

Пред внушителната църква от 19-ти век "Свети Владимир" със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките журналисти се присъединиха вярващи или просто минувачи, които слушаха думите на патриарха и го снимаха.

 

Въпреки че Московската патриаршия определи решението като "катастрофа" и "схизма", 89-годишният Филарет обяви предстоящ синод, който има за цел да обедини трите Православни църкви, съществуващи в момента в бившата съветска република.

 

"Москва е тази, която търси конфонтация. Ние, украинците, не желаем това", заяви той под аплодисментите на множеството.

 

"Слава на Украйна!", извика мъж. "Слава на героите!", отвърнаха събралите се.

 

"Слава на Исус! Слава на Украинската църква!, включиха се и други.

 

"Ние сме готови, молихме се за това и очакваме най-сетне да има истинска Украинска църква, с молитви на украински език", каза за АФП една от вярващите след речта на патриарх Филарет.

 

Украинският президент Петро Порошенко потвърди, че Константинополският патриархат вече е приел решение за предоставяне на автокефалност на украинската църква.

 

"Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и на цялата световна геополитика, това е падението на Третия Рим като най-древна концептуална заявка на Москва за световно господство, - каза украинският президент. - Автокефалията е част от нашата държавна проевропейска и проукраинска стратегия, която ние претворяваме през последните 4 г. и ще провеждаме и занапред."

 

Порошенко съобщи, че някои епископи от Украинската православна църква към Московския патриархат също са подкрепили автокефалията, като са подписали обръщението към Вселенския патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалност на Украйна. 

Константинопол нанесе "сериозен удар" по влиянието на Москва в Украйна

 

Украинският печат приветства днес "сериозния удар" по влиянието на Москва в Украйна след решението на Константинополската патриаршия да признае независима църква в Украйна, в което руски медии съзряха "легализиране на разкола", предаде Франс прес.

 

Решението, което слага край на 332-годишното руско духовно настойничество над Украйна, "ще има историческо значение и за нашата страна, и за Москва", пише украинският всекидневник "Ден".


Позицията на Руската православна църква в света "е чувствително отслабена", а Русия е понесла "сериозен удар", продължава вестникът.


"Имаме вече религиозна независимост, но тепърва предстои да си я вземем", уточнява онлайн изданието "Главком".


"Топката е в полето на украинците - ще успеем ли бързо да се споразумеем? Сега Константинопол очаква украинските църкви да се обединят и да бъде избран патриарх", посочва то.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?