Руската прокуратура иска 10 г. затвор за бивш икономически министър

Алексей Улюкаев

Руската прокуратура поиска 10-годишна присъда при строг затворнически режим за бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев за получаване на подкуп от шефа на петролния гигант "Роснефт" в размер на 2 милиона долара, както и глоба от около 5 млн. долара, предаде Асошиейтед прес.

Това стана на заседание на Замоскворецкия съд в руската столица, на което бяха изслушани двете страни по делото за степента на доказаност на вината на подсъдимия.

Прокурорът отбеляза, че вината на Улюкаев може да се смята за абсолютно доказана, и въз основа на това поиска посочения размер на наказанието.

Улюкаев - първият федерален министър, задържан за корупция и най-високопоставеният руски държавен служител, арестуван след 1993 г., отрече обвиненията и каза, че Сечин му е устроил провокация. Самият Сечин, макар и ключов свидетел по делото, така и не се яви при нито една от призовките в съда, позовавайки се на заетостта си. Поради това показанията, дадени от него в етапа на разследването, не могат да се използват, отбелязва агенция РИА Новости.

 

Доказателствата за вината се базират на показанията на генерал Олег Феоктистов, който по онова време е бил шеф на службата за сигурност на "Роснефт".

Улюкаев бе арестуван миналата година в централата на "Роснефт" при операция на руските специални служби по обвинение в корупция. Според следствието той е поискал от Сечин подкуп, за да даде заключение, което би позволило на компанията на изкупи държавния пакет акции на "Башнефт".

Според версията на защитата обаче Улюкаев е бил убеден, че в подадената му чанта е имало вино, а не пари, и смята, че Сечин му е устроил провокация чрез постановка.

Прокуратурата поиска съдът да изключи от обвинението срещу Улюкаев квалификацията "изнудване" и квалифицира престъплението само като получаване на подкуп. При това положение, за получаване на подкуп от длъжностно лице в особено голям размер, максималното наказание е 15 години в трудова колония и глоба в размер до 70 пъти получения подкуп. Както се вижда, прокуратурата не настоява за максималното наказание.

Обстоятелствата около делото дадоха повод за спекулации, че Улюкаев е станал жертва на вътрешнокремълски интриги, устроени от Сечин, който е отдавнашен приближен на президента Владимир Путин, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят