Руската прокуратура иска да лиши от родителски права двойка, дошла на протест с бебето си

Дмитрий Проказов с детето и съпругата си. Снимка: Фейсбук

Руската прокуратура поиска руска двойка да бъде лишена от попечителството над едногодишното им бебе, което било донесено от нея на неразрешен опозиционен протест в Москва на 27 юли, съобщи руската секция на Би Би Си.

"Беше установено, че на 27 юли двойката е участвала незаконно в неразрешен митинг с едногодишния си син. По време на протеста родителите са поверили детето на трети човек, което е изложило на риск здравето и живота на детето", се казва в изявление на прокуратурата.

Така родителите, "експлоатирайки детето, са злоупотребили със своите родителски права в ущърб на интересите на сина си", смята прокуратурата.

Независимото руско издание ОВД-Инфо обръща внимание на факта, че първоначално в прокурорското съобщение се е говорило за "причинени на детето морални и физически вреди". Впоследствие тази фраза е отпаднала от сайта на прокуратурата.

В резултат на това прокуратурата е отправила до съда искане двамата родители да бъдат лишени от родителските права върху детето. Тя подчертава, че бащата на момченцето няма право да гласува на изборите за градски съвет на Москва, тъй като има само временна регистрация в руската столица.

Прокуратурата допълва, че се правят проверки за други случаи на участници в протестите, дошли с малките си деца.

От пресслужбата на районния съд съобщили, че искането за лишаване от родителски права е за човек на име Дмитрий Проказов. Бащата на детето съобщил за Би Би Си, че в дома на семейството миналата нощ е извършен обиск.

От няколко седмици руската опозиция се е мобилизирала заради отказа на властите да регистрират почти всички опозиционни кандидати за местните избори в Москва, насрочени за 8 септември.

Мотивът на властите да не допуснат опозиционни кандидати беше, че в подписките в подкрепа на кандидатурите им имало нередности.

Няколко протеста бяха организирани от опозицията в Москва в отговор на решението на властите. Последните два такива протеста приключиха с над 1000 ареста и прояви на брутално полицейско насилие.

Водещи опозиционни фигури пък бяха осъдени за кратко, а властите започнаха разследване за предизвикване на масови безредици.

Против лишаването на двойката от родителски права се изказаха ръководителят на Съвета по правата на човека Михаил Федотов и пълномощника по правата на децата в Москва Евгений Бунимович, съобщава Би Би Си.

"Ако поставяме така въпроса, че, предавайки детото си на трето лице, ние формално го подлагаме на опасност, като например да бъде изпуснато от третото лице, възниква въпросът: можем ли да даваме детето си в ръцете на гледачката му, дойката му, баба му и така нататък. Създавайки такъв прецедент, рискуваме да лишим от покой всички родители", казва Федотов.

"В кааквато и да било политическа ситуация е недопустимо да се извършва шантаж като се изпалзват децата", заявява Бунимович.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?