Руската прокуратура обжалва оправдателните присъди по делото "Политковская"

Руската прокуратура обжалва оправдателните присъди по делото "Политковская"

Руската генерална прокуратура обжалва във Върховния съд оправдателните присъди на четирима обвиняеми по делото за убийството на руската журналистка Анна Политковская. Това съобщи говорителката на държавното обвинение Марина Гриднева, цитирана от информационните агенции в петък. Решението за обжалване на присъдите е взето повече от седмица след произнасянето на оправдателните присъди от московски съд.

Съдът оправда братята чеченци Джабраил и Ибрахим Махмудови, обвинени за съучастие в убийството, бившия офицер от милицията Сергей Хаджикурбанов, че е организирал убийството и осигурил и съхранявал пистолета, с който е извършено, както и служителят на Федералната служба за сигурност Павел Рягузов, обвинен, че е превишил длъжностните си права, предоставяйки на убиеца адреса на Политковская. Четиримата бяха освободени още в съдебната зала. Един от адвокатите на четиримата обвиняеми - Мурад Мусаев, изрази надежда, че Върховният съд няма да се поддаде на призивите на прокуратурата и няма да отмени присъдата.

Междувременно следствената комисия към прокуратурата обяви, че смята да продължи разследването на случая до изясняването на всички съучастници в престъплението, включително изпълнителя и поръчителя.

Според руските следователи третият от братята Махмудови - Рустам, който се издирва, е вероятният пряк извършител на убийството. Поръчителят и неговите мотиви все още не са установени.

Оправдателната присъда беше остро критикувана от близките на Политковская и руски правозащитници.

Журналистката Ана Политковская, сътрудник на вестник "Новая газета", бе убита пред дома си в Москва през октомври 2006 година. Тя бе сред най-ярките критици на Кремъл за действията му по време на двете войни в Чечения през 90-те години на миналия век и за нарушенията на човешките права в Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят