Руската прокуратура подхвана чиновници от московското правителство

Руската федерална прокуратура обяви в сряда, че разследва подозрения за корупция в средите на правителството на Москва, ден след като бе уволнен московският кмет Юрий Лужков, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Администрацията на Лужков бе обект на обвинения за корупция през последните седмици в редица документални филми по руски държавни телевизии. Но обявявайки вчера, че уволнява Лужков, президентът Дмитрий Медведев не спомена за корупция, а само че е "загубил доверие" в московския кмет, припомня агенцията.

Следственият комитет при прокуратурата (СКП) на Руската федерация е предприел няколко разследвания срещу членове на администрацията на Лужков, каза говорителят на комитета Владимир Маркин, цитиран от РИА "Новости".

Според Маркин проверките и разследванията на СКП за евентуални корупционни действия на чиновници от московската община са започнали далеч преди уволняването на кмета. Говорителят на СКП подчерта, че разследването по наказателни дела и извършването на доследствени проверки става "при строго съответствие със закона и постановките на наказателно-процесуалното законодателство".

РИА "Новости" съобщава още, че по-рано през деня естрадното величие от близкото минало и депутат от Държавната дума Йосиф Кобзон - приятел на Лужков, е казал, че бившият кмет ще обжалва в съда решението на президента.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Москва Владимир Ресин обяви, че днес е одобрил заявлението на заместник-кмета Александър Рябинин за напускане по собствено желание, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията допълва, че срещу Рябинин, който е председател на Контролния комитет на града (Москонтрол), е възбудено дело за получаване на подкуп в голям размер.

Следствените данни сочат, че през декември м.г. Рябинин е получил чрез посредник подкуп във вид на нежилищна площ от 200 кв. м на улица "Бахрушина" в Москва. Собствеността на имота е била оформена на името на дъщерята на Рябинин, съобщи говорителят на СКП Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?