Руската прокуратура поиска 14 години затвор за Ходорковски и Лебедев по второ дело

Руската прокуратура поиска 14 години затвор за Ходорковски и Лебедев по второ дело

Бившият шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски и бившият ръководител на МЕНАТЕП Платон Лебедев да получат по 14 години затвор всеки, поиска руската прокуратура в петък пред московски районен съд, предаде ИТАР-ТАСС. Обвиненията срещу двамата са "присвояване на чужда продукция" и "легализация на доходи от престъпна дейност". Сумата на претърпените от държавата загуби са изчислени на 824 милиарда рубли.

Според следствието Ходорковски и Лебедев откраднали от дъщерните на ЮКОС компании "Самаранефтегаз", "Юганскнефтегаз" и "Томскнефт" ВНК 218 млн. т петрол, а получените от продажбата пари изпрали. Преди това следствието поддържаше тезата, че са откраднати 350 млн. т петрол, но след това количеството бе намалено заради грешки в пресмятането.

Подсъдимите не се признаха за виновни и определиха процеса като политически.

Обвинителният акт бе четен в продължение на няколко дни. Завършвайки, прокуратурата поиска Ходорковски и Лебедев да бъдат признати за виновни и да отбият наказанието си в колония при общ режим.

Срокът на затвора включва и наказанието, което двамата подсъдими излежават по първата присъда, произнесена през 2005 г. Тогава Ходорковски и Лебедев бяха признати за виновни по седем обвинения, сред които крупни измами и кражби на акции, и осъдени на 8 години затвор всеки от тях.

Агенция "Интерфакс" отбелязва, че прокуратурата моли съдът да отчете и смекчаващи обстоятелства, като това, че подсъдимите имат малки деца. Държавният обвинител Валерий Лахтин обърна внимание на съдебния състав, че Лебедев има и сериозни здравословни проблеми.

Второто наказателно дело срещу бившия едър бизнесмен Ходорковски и бизнеспартньора му, които дръзнаха да се противопоставят на политиката на Кремъл, се гледа от московски районен съд. Обвинението бе поддържано от петима прокурори, а интересите на подсъдимите бяха защитавани в хода на процеса от десетина адвокати. Делото започна в Москва на 3 март 2009 г. и бе гледано на близо 280 съдебни заседания.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?