Руската прокуратура поиска 3 г. за пънкарките от "Пуси Райът"

И Мадона защити момичетата, изпели в църква "молитва" срещу Путин

Пънкарките от "Пуси Райът" демонстрират спокойствие на процеса

Руската прокуратура поиска 3 години затвор за трите момичета от пънк групата "Пуси Райът" за извършване на "грижливо планирана провокация", която представлява хулиганство и подстрекава към религиозна омраза.

Трите са дадени под съд, защото през февруари тази година изпяха в храма "Христос Спасител" в Москва "пънк молитва", насочена срещу президента Владимир Путин. 22-годишната Надежда Толоконикова, 29-годишната Екатерина Самушевич и 24-годишната Мария Алехина са обвинени за "хулиганство, мотивирани от религиозната омраза и враждебността към православните вярващи".

 

Те се намират в ареста от пет месеца и рискуваха до седем години затвор заради своето изпълнение от амвона на храма. Те изслушаха спокойно пледоарията на прокурора, който освен това ги обвини, че "са се противопоставили на православния свят".

 

"Молитвата" срещу Владимир Путин предизвика многобройни реакции на неодобрение в страната. Но много известни руски и чуждестранни личности защитиха обвиняемите, като заявиха, че делото срещу тях и държането им в ареста е непропорционално на деянията им.

 

Във вторник в тяхна защита се обяви и Мадона, която е в Русия, за да изнесе няколко концерта.

 

Мадона била информирана за случая с пънкарките при пристигането си в Москва. Тя била шокирана, че момичетата са в ареста вече пети месец.

 

"Аз съм против цензурата и през цялата ми кариера винаги съм насърчавала свободата на словото. Мисля, че случващото се с момичетата е несправедливо", посочи Мадона.

 

"Надявам се, че те няма да прекарат седем години в затвора, защото това ще бъде истинска трагедия", допълни тя. Мадона коментира, че изкуството трябва да отразява онова, което се случва в обществото и в политиката. "Така че за мен е трудно да направя разделение между това да бъда творец и да имам политически виждания", допълни тя.

 

Редица британски музиканти също защитиха руските си колежки.

 

В понеделник в подкрепа на пънкарките се обяви и бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, който е в руски затвор от 2003 г. Той посочи, че се срамува за страната си, като гледа развоя на процеса от килията си в Карелия, в северозападна Русия.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?