Руската прокуратура поиска 6 г. затвор за журналистка, обвинена в "оправдаване на тероризма"

Светлана Прокопиева

Руската прокуратура поиска днес шестгодишна присъда за журналистка, обвинена в "оправдаване на тероризма" заради нейна статия, предаде Франс прес. Процесът възмути правозащитните организации, посочва агенцията.

Светлана Прокопиева работи в северозападния град Псков за руската редакция на американската медия Радио Свободна Европа/Радио "Свобода". Обвинението настоя да бъде осъдена за статия по повод атентат срещу офиса на регионален клон на Федералната служба за сигурност (ФСС) през 2018 г.

Младеж, заявявал, че е анархист, се самовзриви тогава в сградата на ФСС в Архангелск, Северозападна Русия, и трима агенти на службата бяха убити.

След няколко дни Прокопиева прочете в ефира на местния клон на радио "Ехото на Москва" материал, в който свърза самоубийствения атентат с политическия климат, наложен в страната от Владимир Путин, и заклейми всемогъществото на руските служби за сигурност.

Четирийсетгодишната журналистка отхвърля всички обвинения. "Това е отмъщение за гневните и очевидно оправдани критики", заяви тя пред АФП. Освен шестте години затвор прокуратурата поиска за нея и четиригодишна забрана за упражняване на журналистическата професия, уточни Прокопиева.

"По време на съдебното следствие бяха огласени общо 3 комплексни лингвистични експертизи на нейния материал от страна на обвинението - авторите им видяха в него признаци на оправдаване на тероризма, и 4 експертизи от страна на защитата - там не видяха подобни признаци", отбелязва РИА Новости.

Присъдата се очаква в понеделник. Междувременно ред правозащитни организации и независими медии от Русия разкритикуваха преследването срещу Прокопиева.

Иля Азар, журналист и опозиционер, призова своите симпатизанти да протестират срещу това "безумно дело" с единични протести - единствената форма на протестни изяви, която не изисква разрешение от властите в Русия - пред седалището на ФСС в Москва, добавя АФП.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?