Руската прокуратура вдигна мерника на говорителката на Навални

Навални и Кира Ярмиш

Руската прокуратура поиска от съда да наложи ограничения за срок от две години на Кира Ярмиш, говорителка на опозиционера Алексей Навални, която се намира под домашен арест и очаква процес, предаде Ройтерс.

Новината беше съобщена вчера в акаунта на Ярмиш в Туитър. Освен това прокуратурата иска тя да остане под домашен арест до произнасянето на присъдата.

Решението на съда се очаква на 16 август, според друг пост в акаунта на говорителката на Навални.

Русия предприема репресии срещу опозицията с приближаването на парламентарните избори през септември, отбелязва Ройтерс. повечето от влиятелните съюзници на Навални или са напуснали страната, или са изправени пред процес.

Кира Ярмиш е под домашен арест от февруари с аргумента, че е нарушила ограничителните мерки заради новия коронавирус по време на протест през февруари в подкрепа на осъдения на затвор критик на Кремъл.

Вчера в Псков бяха осъдени на над 10 години затвор двама руски опозиционери, свързани с движението "Отворена Русия" на живеещия в изгнание бивш петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски. Те бяха обвинени за наркотрафик, обвинение, което самите те определят като изцяло фабрикувано и политически мотивирано, отбелязва АФП.

Лия Милушкина беше осъдена на 10 и половина години. Съпругът ѝ Артьом Милушкин беше осъден на 11 години затвор при строг режим. Те бяха задържани през 2019 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?