Руската рубла се срина до нов абсолютен минимум

Руската рубла се срина до нов абсолютен минимум

Руската рубла достигна нов абсолютен минимум в сряда сутринта, а доларът преодоля психологическия праг от 41 рубли заради дефицит на валута при ограничен достъп към западни ресурси и при нов спад на петролните цени, предаде Ройтерс.

Руската централна банка и Министерството на финансите пробват да облекчат натиска върху националната валута, предлагайки на пазара два нови валутни източника наведнъж – репо сделки и депозити. Според анализатори тези мерки ще постигнат само временно облекчение на "болния".

Финансовото министерство започва да провежда валутни депозитни аукицони за поддържане курса на рублата и планира да предостави на банките "няколко милиарда долара", заяви министърът на финансите Антон Силуанов пред журналисти в сряда.

Централната банка е основният доставчик на валута на пазара, продавайки неограничени обеми на горната граница на плаващия коридор, като го повдига на всеки 350 млн. долара, което, според участници на пазара, може да окаже допълнителен спекулативен натиск върху рублата.

Огромното мнозинство сред купувачите на валута са онези, които я вземат сега за погасяване на външни заеми, както и като за запаси, в случай, че по-нататък тя ще поскъпне. Спекулативното търсене е около 10 процента. Силен отрицателен ефект има понижението на цените на петрола, коментират експерти.

Много вероятно е през следващата година – до септември 2015 – в Русия да избухне банкова криза, съобщиха междувременно експерти от ЦМАКП. Те считат, че индикаторът за възникване на системна банкова криза превишава критичния праг - 0.105 в началото на септември при граница от 0.098.

Под системна банкова криза експертите от ЦМАКП имат предвид ситуация, при която в крайна сметка се реализира някое от следните условия:

- делът на проблемните активи в общите активи на банковата система превишава 10%;
- клиентите изтеглят значителен дял средства от сметки и депозити или принудително замразяване на тези средства;
- провежда се реорганизация/национализация на значителна част (над 10%) от банките или мащабна (в размер на над 2% от БВП) еднократна рекапитализация на банките от страна на държавата или на компании.

Едно от тези условия вече бе изпълнено през първото тримесечие на 2014 г.: средствата на клиенти на банките по сметки и депозити се съкратиха с 1.4%, включително средствата на физически лица – с 3.9%.

Така, формално от този момент може да се говори за задаваща се системна криза в банковия сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?