Руската сенчеста икономика преминава към безналични разплащания под надзора на държавна банка

Руската сенчеста икономика преминава към безналични разплащания под надзора на държавна банка

Сенчестата икономика в Русия, в която са заети почти половината работещи, намери убежище на най-неочаквано място.

Миналата година през онлайн платежната система на Сбербанк ПАО, която е контролирана от държавата, са минали около 1 трилиона рубли (17 млрд. щ. д.) под формата на редовни парични трансфери от клиенти до малък брой сметки, което би могло да бъде свързано с търговска дейност, посочва Михаил Матовников, старши изпълнителен директор и главен анализатор в най-голямата банка в Русия.

И макар да няма подробен статистически анализ, показателно е, че тези средства очевидно са отишли за обслужването на "неофициалния" сектор, допълва той.

Обемът на трансакциите, класифицирани като "други" - повече от тях преводи от една карта към друга, се е увеличил през миналата година със 77%. Близо две трети от тях са минали през Сбербанк.

 

Така наследникът на съветската спестовна каса, където в момента се пазят спестяванията на над 80% от руснаците, неизбежно се превръща в платформа, която канализира потока на парите за хората, които правят бизнеса си извън счетоводните книжа.

Безналична изгода

Заедно с останалата част на Русия "сивата икономика става дигитална", коментира Егор Григоренко, партньор в компанията Bain & Co в Москва. "Причината за това е, че разходите по трансакциите и оперативните рискове при използването на онлайн канали през последните години значително намаляха в сравнение с операциите в брой. Освен това ограничените плащания, свързани с малкия бизнес, рядко попадат в центъра на вниманието на данъчните власти", обяснява той.

Задънена улица

Нарастващата прозрачност създава нещо като "Параграф 22" за правителството, което отдавна обяви, че иска да сложи край на сенчестата икономика, която според различни оценки е над една трета от брутния вътрешен продукт (БВП). И макар новото цифрово измерение да хвърля светлина върху дейността, която при друга ситуация няма да бъде документирана, то, в същото време, повишава риска да бъдат разкрити операции, които няма да са по-нечестни от отдаването под наем на жилище или плащането на домашни учители или детегледачки.


Финансовото министерство, което надзирава данъчната служба, не коментира нарасналата популярност на паричните преводи между физически лица. Пресслужбата на Сбербанк също отказа коментар.

"В интернет редовно тръгват слухове за това, че данъчната служба отделя специално внимание на такива трансфери", каза Матовников от Сбербанк. "По-добре обаче би било, ако не се оказва натиск от властите, защото обемите веднага ще се прехвърлят в налични трансакции".

И докато Русия бавно се възстановява от най-силната рецесия през това столетие, милиони руснаци успяха да се спасят в сенчестата икономика, която Международният валутен фонд определя като "дейности, скривани от официалните власти поради финансови, регулаторни и институционни причини".

През миналата година 45% от трудоспособното население в страната или близо 33 милиона души са били част от "сенчестия" трудов пазар, което е увеличение спрямо 40% през 2016 година, според проучване на Руската академия по народно стопанство и държавната служба при президента на Русия.

"Екосистемата" на Сбербанк

Удобството на разплащателните карти наред с общодостъпността на Сбербанк се оказват неустоими съблазни дори за хората, които в нормални условия предпочитат да не оставят следи.


Това също отговаря и на амбициите на главния изпълнителен директор на Сбербанк Герман Греф от обикновен кредитор да я превърне в технологична компания и управляваща "екосистема" с плацдарм в нефинансовите отрасли.

При все това със спада на лихвите в Русия Сбербанк започна все повече да залага на растежа на сборовете от такси, които са се увеличили с 13% до 394 милиарда рубли миналата година. Трансакциите с карти са имали най-голям принос да нарастването на приходи от такси, плащани по потребителските сметки, сочат данни на Сбербанк.

Паричните преводи в "неофициалния" сектор от слабо ручейче са се превърнали в мощен поток, който, въпреки всичко, бледнее в сравнение с пълния обем на цифровите трансакции в страната с най-голям брой в Европа на потребители на интернет. Дори ако от сметката се извадят операции по теглене на пари и плащане в магазини, тази сума миналата година е била 19 трилиона рубли.

До последната банка

Сбербанк вече е главният облагодетелстван от чистката сред недостатъчно капитализираните кредитни институции, направена от централната банка, а сега, когато повечето финансови услуги се цифровизират, тя на практика става монополист.

Това не радва останалите ѝ конкуренти като TCS Group Holding Plc. Ръководителят на Tinkoff Bank, която е вторият по големина в Русия издател на кредитни карти, се оплаква, че все по-често е молен да превежда пари по карти на Сбербанк при битови ситуации като плащане на ресторантски сметки.

"Търговците на дребно не трябва да искат плащания по този начин", каза Оливър Хюз, главен изпълнителен директор на Tinkoff. "Това е канибализиране на бизнеса с издаване на карти, укрепва сивата икономика и подкопава банковия бизнес и развитието на безкасовиje плащания".

 

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес