Руската “Система” купува “Интраком телеком” и стъпва в България

Руската “Система” купува “Интраком телеком” и стъпва в България
Руският финансово-телекомуникационен конгломерат АФК “Система” е постигнал предварително споразумение да придобие 51% от гръцката “Интраком телеком” чрез дъщерната си компания за високи технологии “Sitronics”. Това обяви в понеделник на сайта си “Система”.

Цената на сделката е 120 млн. евро и ще бъде финализирана, след като “Sitronics” приключи пълната финансова и юридическа проверка на “Интраком”, бъдат съгласувани условията за покупко-продажбата, акционерите дадат съгласието си и сделката получи одобрението на регулиращите органи, се казва в съобщението.

От Атина, където е централата на “Интраком холдинг” – собственик на 100% от “Интраком телеком”, потвърдиха за предпоследен етап от дълго подготвяната сделка.     

АФК “Система” има сериозно присъствие в далекосъобщителните услуги и технологичното им оборудване в Русия и в страните от бившия Съветски съюз. В Русия компанията притежава заедно с “Дойче телеком” мобилния оператор "Мобилние ТелеСистеми", който е листван на Нюйоркската фондова борса. Компанията е собственик и на московския мобилен оператор “Системи Телеком” с над 4 млн. абонати.

Освен това конгломератът притежава финансови къщи, банка, медийна група, компания за търговия на дребно, застрахователно дружество.

АФК “Система” имаше интерес и към приватизацията на БТК и бе един от кандидатите за покупката на компанията заедно с гръцката ОТЕ (в съдружие с “Интраком”) и унгарската МАТАВ през 2002 г., когато стартира втората процедура за продажбата на нашата телекомпания.

“Интраком телеком” има масирано присъствие в Гърция, Балканския регион и някои кавказки страни чрез дъщерните си дружества.  

В България компанията от холдинга на скандалния гръцки милиардер Сократис Кокалис присъства в телекомуникационния сектор, като доскоро държаше 66% от “Булфон” заедно с БТК. “Интраком” има договор с мобилния оператор “ГлоБул” за поддръжка на мрежата му, има търговска фирма за продажба на мрежови продукти - “Глобал Нет”.

През ноември 2004 г. “Интраком” спечели търг на Министерството на правосъдието за изграждане на единен електронен търговски регистър на България и бе отхвърлена като кандидат за създаване на електронната мрежа на НАП. Компанията бе кандидат и за оператор на Държавната лотария, но търгът бе спрян от предишния финансов министър Милен Велчев.

От началото на деветдесетте години България има висящо арбитражно дело в Париж срещу “Интраком” за управление на Българския спортен тотализатор. Страната ни бе осъдена да плати над 10 млн. долара неустойка за разваления договор с фирмата, но обжалва решението на съда.

През 2002 г. Сократис Кокалис подписа договор за придобиването на 49% от компанията за спортни залагания “Еврофутбол”, която дотогава бе 100% собственост на бизнесмена Васил Божков.   

Самата личност на Кокалис предизвиква противоречиви реакции заради миналото му и разкритията в Гърция, че през седемдесетте години на миналия век е бил агент на източногерманските тайни служби ЩАЗИ. Според редица гръцки и в други европейски страни публикации чрез фирмите на Кокалис са минавали “червени” пари и е било извършвано изпиране на суми от съмнителни сделки.  

Ако сделката между “Система” и “Интраком” бъде финализирана, руски капитали ще влязат и в телекомуникационния сектор в България.

Споделяне

Още от Бизнес