Руската служба за сигурност възбуди дело за шпионаж срещу Луговой

Руската служба за сигурност възбуди дело за шпионаж срещу Луговой

След заявленията на Андрей Луговой на пресконференцията от 31 май Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) възбуди углавно дело “по признаци за шпионаж”, съобщи в петък ББС.

Повод за проверките станаха твърденията на Луговой, че бившият офицер от ФСБ Александър Литвиненко и бизнесменът Борис Березовский са работили за британското разузнаване и са се опитвали да го завербуват.

“На 14 юни 2007 г. следственото управление на ФСБ на Русия със съгласието на Генералния прокурор на Руската Федерация възбуди углавно дело за шпионаж, като резултат от проверката на заявленията на руския бизнесмен Луговой – престъпление, предвидено по член 276 от Наказателния кодекс на Русия”, се казва в съобщението на Центъра за обществени връзки на ФСБ, публикувано в петък.

ФСБ не назовава подсъдимите в делото.

Реакцията на Великобритания

Британските дипломати, коментирайки съобщението за възбуждане на углавно дело от страна на ФСБ, заявяват, че Великобритания разглежда убийството на Литвиненко като “криминално дело, а не като разузнавателно”.

“Нашата позиция е ясна, - е заявил представител на посолството пред агенция Интерфакс. – Ние поискахме екстрадирането на господин Луговой, за да може той да се изправи пред британския съд за това тежко престъпление. Ние очакваме официален отговор от страна на руските власти”.

Представителят на английското посолство отбеляза, че “гражданин на Великобритания е бил убит в Лондон и е създадена заплаха за здравето на жителите на Лондон и гостите на столицата”.

Делото на Литвиненко

Избягалият във Великобритания и след това получил там убежище офицер от ФСБ Александър Литвиненко беше отровен в Лондон през ноември миналата година. Предполага се, че радиоактивният изотоп полоний – 210 е използван като отрова.

Следователите намериха следи от това вещество на различни места в Лондон, но най-голямо количество откриха в хотел “Милениум”, където Литвиненко се е срещал с Андрей Лутовой и Дмитрий Ковтун, за да обсъдят въпроси, свързани с общ бизнес.

На 22 май Кралската прокурорска служба на Великобритания посочи Андрей Луговой като заподозрян по делото за убийството на Александър Литвиненко.

В отговор на обвинението Луговой свика пресконференция в Москва, на която заяви, че Александър Литвиненко и предприемача Борис Березовский са били “вербувани от британските тайни служби”.

Той посочи, че Литвиненко и Березовский да правили опити да завербуват и него и “предложили да се заеме със събирането на компромат срещу президента Путин и членовете на семейството му”.

 

Споделяне

Още от Свят