Руската Татнефт купува 66% от турската Тюпраш за 1,3 милиарда долара

Турската Агенция по приватизацията одобри днес продажбата на 66 процента от държавната петролна група Тюпраш за 1,3 милиарда долара, приключвайки ключова сделка в процеса на приватизация в страната, предаде Ройтерс.

Съобщението на Министерството на финансите бе последвано от критики на сделката, отправени от рейтингови агенции и анализатори, които коментираха, че тя ще утежни допълнително дълговете на руската петролна група.

Офертата, класирана на първа позиция в търга, е на компанията Ефремов каучук (Efremov Kautschuk GmbH), чиято централа се намира в Германия. Тази фирма представлява интересите на Татнефт.

Агенциите Фич и Стандард енд Пуърс обявиха миналия месец, че готвят преразглеждане на рейтинга на Татнефт, припомня Ройтерс. Ефремов каучук се споразумя да създаде смесено дружество с турската Зорлу груп, което да управлява Тюпраш.

Акциите на Тюпраш поевтиняха с 0,84 процента до 11 800 турски лири след новината, която обаче бе очаквана за пазара, допълва Ройтерс. Турската институция, отговаряща за конкуренцията, одобри продажбата на държавния пакет от акции в Тюпраш в края на миналия месец.

Тюпраш контролира близо 90 процента от турския пазар. Компанията се стреми да намали зависимостта си от нестабилните доставки от Близкия изток и да купува повече суров петрол от Русия по силата на дългосрочни споразумения, отбелязва Ройтерс.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?