Руската технология е проблем за китайски инвестиции в АЕЦ "Белене"

Руската технология е проблем за китайски инвестиции в АЕЦ "Белене"

От всички възможни предложени инвестиции в България, Китай е проявил най-голям интерес към атомната централа "Белене", но с настояване да строи по своя технология, а не по руска. Това обясни премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след дългоочакваната среща с китайския си колега Вън Цзябао, която се състоя в централата на ООН в Ню Йорк.

Вън Цзябао бе придружен от 11 свои министри.

Борисов определи разговорите като изключително прагматични. Той благодари на България за помощта, която оказва на страната му в отношенията с Европейския съюз и напомни, че България е била сред първите страни, признали Китайската народна република.

Предстои скорошно посещение у нас на китайските министри на икономиката и финансите, за да се обсъдят конкретни китайски инвестиции в български пристанища, летища, контейнерни терминали, като Китай би могъл да ползва българските пристанища като вход към Европа, каза премиерът Борисов.

"Те веднага говорят за ядрена централа. Знаете, че те работеха по френски лицензи. След това си ги откупиха и в момента строят ядрени централи навсякъде по света и сега поставят техния си проблем - що не построите с наша технология централата”, разказа Бойко Борисов.

Според него интересът на двете страни ще се пресече "най-вече за контейнерните терминали, мисля, че пристанищата ни са много добри,летищата".

Борисов е отправил и оферта за постоянно експо на Китай за Европа в България.

На срещата е обсъдена и размяна на визити на двамата министър-председатели.

Китайският премиер е разказал как си спомня, че през 1988 г. е плувал в Черно море. Затова и е поканен да посети България точно във Варна.

Той осъзнавал стратегическото значение на България, с нейните пристанища, инфраструктурни проекти, технологични паркове, култура и туризъм, каза Борисов.

За потенциален китайски инвеститорски интерес към концесиониране на български летища съобщи още през юни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след визитата си в Шанхай. Идеята била българско летище да поеме част от износа на Китай в Европа по примера на Унгария, която обслужва 1/3 от вноса на китайски стоки по въздух в ЕС.

Тогава обаче Трайков заяви, че китайците не проявяват интерес към пристанищата ни, тъй като техните размери и разположение не ги устройвали.

Икономическият министър съобщи в началото на септември и за китайски интерес към строеж на седми и осми блок в АЕЦ “Козлодуй“. Сега от думите на Борисов става ясно, че такъв има и към АЕЦ “Белене“, която от близо година е в застой заради липсата на средства.

В момента се търси консултант за преструктурирането на проекта и определянето на дял, който да се предложи на бъдещи стратегически инвеститори, и такъв, който да остане за държавата.

Досега интерес за включване в АЕЦ “Белене“ е проявила Сърбия, а наскоро руски медии писаха, че тя ще участва съвместно с китайски инвеститор.

По думите на премиера Борисов проблемът с инвестирането в АЕЦ е в това, че договори са сключени и технологиите са избрани преди неговото управление.

Модел за приятелство между държави с различен обществен строй

Според съобщението на китайската държавна агенция Синхуа, премиерът Вън е заявил, че Китай е готов да работи с България за постигане на балансиран и стабилен ръст на двустранната търговия, разширяване на инвестициите и засилване на обмяната в различни области като култура, образование и туризъм. В съобщението не се споменава за инвестиции в конкретни области.

От своя страна Борисов каза, че връзките между двете страни са модел за приятелски отношения между държави с различен обществен строй, добавя агенцията.

С Обама "бяхме абсолютно еднакви"

Бойко Борисов освен това сподели интересна случка, когато на официалния обяд за откриването на сесията на ООН премиерът се поздравил с Барак Обама.

"Бяхме абсолютно еднакви, малко смешно беше - черен костюм, връзка и бяла риза и, като застанахме, и се посмяхме малко. Радостното е, че той много добре познава България. Счита, че сме надежден стратегически партньор, няма проблеми - беше просто един приятелски разговор”, разказа Борисов.

За вечерния прием с Обама вратовръзките бяха сменени.

Външният министър Николай Младенов, който също е в Ню Йорк, каза, че България вече говори със собствен глас и при обсъждането на ситуацията в Западните Балкани именно той е информирал от името на ЕС.

В разговорите си с колеги от цял свят Николай Младенов търси подкрепа в Общото събрание "за български кандидатури, като например кандидата ни за международния съд в Хага г-жа Цвета Каменова и за други теми, които са ни важни в момента”.

В четвъртък външният министър е осигурил гласа на външния министър на тихоокеанския остров Науру.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?