Руската технологията за АЕЦ “Белене” получи зелена светлина от ЕС

Руската технологията за АЕЦ “Белене” получи зелена светлина от ЕС

Проектът за изграждане на АЕЦ “Белене” направи стъпка напред, след като във вторник избраният изпълнител на строежа – контролираната от “Газпром” руска компания “Атомстройекспорт” получи от европейските експлоатиращи организации (EUR) сертификат за съответствие с изискванията за ядрена безопасност на предлаганата технология за реактор ВВЕР-1000  трето поколение. Церемонията по връчването бе в Москва, докато в София приключваше 11-ото заседание на междуправителствената българо-руска комисия.

След заседанието българският министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отбеляза, че приоритет на отношенията между двете страни е АЕЦ “Белене”. Не бива да се допуска никакво закъснение на проекта, отбеляза той и уточни, че засега такова няма.

Представители на “Атомстройекспорт” допълниха, че от предвиденото по графика за структурирането на основния договор по проекта, все още не е приключила оценката на наличното оборудване на площадката на АЕЦ “Белене”. За него компанията пое ангажимент да го изкупи от НЕК и до средата на април трябваше да предложи оферта с цената, но това още не станало. Според неофициална информация причина за това е, че руснаците определили по-ниска цена за оборудването от оценката в размер на 300 млн. лв., направена от  НЕК.

Пресаташето на “Атомстройекспорт” Ирина Есипова обаче заяви, че цена не е определяна, защото все още не са правени подробни анализи на част от оборудването на терена за атомната централа. Според нея това ще стане в близко време и ако има някакви разногласия, те не се очаква да попречат на сключването на основния договор за изпълнение на строежа това лято.

При подписването на рамковия договор между НЕК и “Атомстройекспорт” през октомври 2006 г. президентът на руската компания Сергей Шматко заяви, че основният контракт ще се подпише през юли 2007 г. Тогава той се обвърза и с ангажимента на НЕК да бъде връчен сертификатът от EUR, гарантиращ, че проектът АЕЦ-92 отговаря на всички технически евроизисквания към АЕЦ с леководни реактори от ново поколение.

Това се очаква да стане в най-скоро време, като освен документа ще бъдат предоставени и анализите на EUR.

Досега една от критиките на противниците на строителството на втората българска атомна централа по руска технология и руски изпълнител сочеха липсата на одобрение на технологията ВВЕР трето поколение от европейския орган.

До края на седмицата трябва да бъдат обявени резултатите от първия конкурс за мостово финансиране на строежа на АЕЦ “Белене”, съобщи още Овчаров след българо-руската комисия. В процедурата участваха 11 финансови институции, готови да кредитират началната фаза от проекта с 250 млн. евро.

Вървели и преговорите с Евратом по исканите от държавата 300 млн. евро, допълни министърът. Той каза, че пак до края на тази седмица трябва да бъдат обявени и условията за набирането на чуждестранните инвеститори, които да  придобият 49 на сто от компанията инвеститор в проекта.

НЕК беше обявила още преди повече от половин година, че се готвят финансовите меморандуми за разпределянето на капитала и оттогава поне два пъти изпълнителният директор на компанията Любомир Велков обясняваше, че до месец ще бъдат пуснати до инвеститорите, проявили интерес. Сред тях са чешката CEZ, италианската “Енел”, немскаата E.ON, испанската “Ибердрола”, белгийската “Трактабел”, руската РАО и др.

Споделяне

Още от Бизнес