Руската телевизия RT се регистрира като чуждестранен агент в САЩ

Руската телевизия RT се регистрира като чуждестранен агент в САЩ
Главният редактор на руската държавна телевизия RT ("Раша тудей") съобщи, че компанията е изпълнила искането на САЩ да се регистрира като чуждестранен агент, съобщи Асошиейтед прес.
 
Маргарита Симонян посочи в уебсайта на RT на руски език, че между възможността за наказателно дело и регистрацията са избрали второто. "Приветстваме американската свобода на словото и онези, които все още вярват в нея", добави саркастично тя.
 
Симонян поясни, че ако не е било изпълнено изискването на американското министерство на правосъдието за регистрация на медията до 13 ноември, това можело да доведе до арест на американския директор на телевизията и замразяване на сметките на медията.
 
Американското министерство на правосъдието потвърди, че RT се е регистрирала като чуждестранен агент, изпълнявайки искането му да направи това до 13 ноември, посочва ТАСС.
 
Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов каза, че Москва смята искането на американското правосъдно министерство за недружелюбен акт.
 
Руски парламентаристи обсъждат проект за ответни мерки, посочва АП.
 
Американски разузнавателни агенции твърдят, че RT е послужила като инструмент на Кремъл за намеса в американските президентски избори миналата година. Русия отрича такава намеса. 
Споделяне

Още от Свят