Руската ЦИК препоръча отмяна на резултатите от изборите в Приморския край

Андрей Ишченко

Руската Централна избирателна комисия (ЦИК) препоръча на избирателната комисия на далекоизточния Приморски край отмяна на резултатите от местните избори и провеждането на нови избори за губернатор, предаде Ройтерс.

Решението се основава на данни за открити възможни нарушения и поредица от фактори, проучени от ЦИК, уточни председателката на комисията Ела Памфилова. Тя добави, че след като бъдат изяснени всички открити факти и обстоятелства, съответните материали ще бъдат предадени на органите на реда.

Ако резултатите от гласуването бъдат отменени, новите избори ще се състоят до три месеца, отбеляза Памфилова. Тя напомни, че са били отменени резултатите от изборите в 13 избирателни секции във Владивосток. В списъците на избирателите в тях са били включени 24 246 души, чиито волеизявления не могат да бъдат изяснени и може да са променили резултата в подкрепа на някои от двамата кандидати Андрей Тарасенко или Андрей Ищенко.

Освен това на 17 септември службите на Министерството на извънредните ситуации са ограничили неправомерно достъпа до териториалната избирателна комисия, където са били занесени данните от тези изборни секции, под предлог, че има задимяване. Това смути работата на избирателната комисия и прави невъзможно да се гарантира неприкосновеността на изборната документация, която дълго време е останала без надзор в помещението на комисията, отбеляза Памфилова.

Тези факти, в комбинация с други косвени признаци, водят до заключението, че е много вероятно неизвестни лица да са манипулирали данните от протоколите с цел да повлияят на резултатите от изборите.

Председателката на ЦИК предупреди, че ЦИК е готова да отмени резултатите от предстоящия на 23 септември втори кръг на избори за губернатори в република Хакасия, Владимирска област и Хабаровски край, ако бъдат установени нарушения.

Стотици поддръжници на комунистическата партия излязоха на протест на централния площад на Владивосток. Те заявяват, че на регионалните избори са били допуснати безсрамни нарушения, облагодетелстващи политик, подкрепян от президента Владимир Путин.

Кандидатът на партия "Единна Русия" Андрей Тарасенко заяви, че подкрепя предложението на ЦИК за отмяна на резултатите от втория тур на вота в Приморския край, но няма да участва в нови избори. "Днес и двете страни са виновни и трябва някак да се излезе от тази ситуация. Защото да се обвиняваме взаимно вече не си е работа", добави Тарасенко, цитиран от ТАСС.

Кандидатът на "Единна Русия" получи 49,55 на сто от гласовете, а съперникът му Андрей Ищенко от Комунистическата партия на Руската федерация - 48,06 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?