Руската ТВЕЛ може да съди "Уестингхаус" заради коментари за горивото й

Руската компания за производство на свежо ядрено гориво ТВЕЛ поиска опровержение от американския си конкурент "Уестингхаус" на направен пред украински медии коментар, че руското гориво уврежда неговите горивни касети в Южноукраинската АЕЦ, която двете компании съвместно експлоатират. В противен случай не е изключено да бъде подаден съдебен иск срещу “Уестингхаус” за да защити доброто се име. съобщиха в петък от ТВЕЛ, която е част от държавната корпорация "Росатом".

 

Горивната компания ТВЕЛ и украинската Национална атомна енергогенерираща компания "Енергоатом“ продължават успешното си партньорство по доставките и осигуряването на руско ядрено гориво за АЕЦ в Украйна, съобщава руското дружество.

 

То твърди, че в периода на сътрудничеството с "Уестингхаус" не е допуснат нито един срив на доставките. Всички договорни задължения се изпълняват в пълен обем и следвайки строго разписан график. От страна на украинския възложител няма каквито и да било официални претенции към качеството на руското ядрено гориво, допълва се в съобщението.

 

Руската компания не пропуска да отвърне на удара като посочва, че "що се отнася до горивото на американската компания "Уестингхаус“ за реактори тип ВВЕР според наличната официална информация и информацията от медиите, ситуацията не изглежда добре". ТВЕЛ допълва, че "по официална информация в продължение на няколко години в чешката АЕЦ "Темелин“ се наблюдаваха множество технически проблеми и разхерметизиране на горивни касети на "Уестингхаус“. "Чешкият оператор (ЧЕЗ – бел. ред.), въпреки икономическите загуби, предсрочно извади от експлоатация всички горивни касети, доставени от "Уестингхаус“, и ги замени с руско гориво на ТВЕЛ“, допълва руският конкурент.

 

"Според информация от медиите проблемите с горивото на "Уестингхаус“ в Украйна са били подобни на тези в АЕЦ "Темелин“. За разследване на инцидентите през 2012 година бе създадена специална междуведомствена комисия, която след анализ и оценка стигна до извода, че причина за повредата са „конструктивни недоработки“ на горивото на "Уестингхаус“. На база резултатите от работата на комисията ръководството на Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна направи редица изявления за проблемите с качеството на горивото на "Уестингхаус“ и дори взе решение за забрана за използване на свежо ядрено гориво на "Уестингхаус“, пише в съобщението на ТВЕЛ.

 

Според него, тогава американската компания прави опити чрез медиите да прехвърли отговорността за инцидентите с нейното гориво върху украинския оператор и Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна за това, че регулаторът се отнасял към "Уестингхаус“ с предубеждение.

 

"Сега американската компания се опитва да обвини за своите неуспехи ТВЕЛ, като с това поставя под съмнение професионализма и високите компетенции на украинската междуведомствена комисия, Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна и НАЕК "Енергоатом“. Такова поведение не съответства на принципите на добрата бизнес етика и добросъвестната конкуренция", заключава ТВЕЛ.

Още по темата
Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?