Руската ТВЕЛ ще прави завод за ядрено гориво в Украйна

Руската ТВЕЛ ще прави завод за ядрено гориво в Украйна

Споразумение за изграждането на предприятие, което да произвежда свежо ядрено гориво за реакторите ВВЕР-1000 в Украйна, подписаха руската компания ТВЕЛ и украинският държавен концерн “Ядрено гориво“.

Парафираният на 27 октомври документ очертава бъдещите действия на двете дружества по прилагането на проекта. Изяснени са ключовите условия и параметри на предприятието, които са базирани изцяло по предложението на ТВЕЛ, съобщиха в петък от руската фирма..

Договорът акцентира и върху важността да се добият лицензи и разрешения, необходими за изграждането на предприятието, квалификацията и дейност, от украинските компетентни власти, в нужния срок. Търси се усилено място за изграждането на завода.

В близко бъдеще страните ще приемат и подпишат план за дейности за приложението на проекта в ядрените агенции на двете страни, и ще продължат със създаването и регистрацията на акционерно дружество, в което основен дял акции от 50% плюс един, ще са собственост на украинска оторизирана организация.

ТВЕЛ смятат да трансферират в бъдещото предприятие технологиите за различните етапи на производството на ядрено гориво и и да внедрят иновативни технологии, обучен персонал и тренинг на предприятието. В допълнение ТВЕЛ ще даде достъп на украинската страна до частично финансиране на проекта.

ТВЕЛ заяви и своята готовност да доставя всички нужни компоненти и части за ядрено гориво, които ще липсват докато не се приключи локализацията, и да осигурява услуги за обогатяване на уран от Русия.

Споразумението дава също и възможността за предприятието да доставя в бъдеще продуктите си на трети страни, допълниха от руската компания.

Споделяне

Още от Бизнес