Руската ваксина Спутник V е с 91.6% ефективност

Руската ваксина Спутник V е с 91.6% ефективност

Разработената в Русия ваксина Спутник ( Sputnik) V е с 91.6 процента ефективност в защитата срещу симптоматичен Covid-19, сочи рецензирано проучване, публикувано във в. Lancet.

Данните са от проучване във фаза 3, обхващащо почти 20 000 участници в редица болници и клиники в Русия, които са участвали в двудозова схема. Започвайки от 21-вия ден след първата доза, има 16 случая на симптоматичен Covid-19 във ваксиналната група срещу 62 случая в плацебо групата, съобщават изследователите. Няма случаи на "умерени или тежки" коронавирусни инфекции във ваксинираната група 21 дни след първата доза.

Клиничното проучване също анализира ефекта при хората над 60 години, като установява, че ваксината е 91.8% ефективна, въз основа на 2144 участници.

Въпросът за ефикасността при възрастните хора предизвика дискусията относно ваксината Оксфорд / AstraZeneca поради липса на данни. Миналата седмица германски експерти препоръчаха приложението ѝ да бъде ограничено до лица под 65 години, докато бъдат събрани повече данни.

Ваксината Sputnik V се основава на аденовирусен вектор, който включва използването на модифицирана версия на аденовируса, за да се стимулират клетките да произвеждат протеиновия шип, открит в коронавируса. След това организмът произвежда антитела, насочени към протеина, давайки имунна защита. Руската ваксина се отличава от тази на Оксфорд / AstraZeneca, която се основава на подобна технология, защото използва два различни вируса във всяка доза.

Авторите на проучването казват, че стратегията за ваксина от две части може да "помогне за създаването на по-мощен имунен отговор", тъй като намалява риска тялото да развие резистентност към ваксината, което иначе би намалило ефективността на втората доза, пише Politico.

Изследването обаче отбелязва също така, че тъй като случаите на коронавирус са били открити само сред участниците, които са съобщили за симптоми и след това са били тествани, ефикасността обхваща само симптоматичните случаи на коронавирус. Необходими са повече изследвания, за да се оцени ефикасността за случаи без симптоми, се посочва в проучването.

В ЕС само Унгария е одобрила използването на руската ваксина, въпреки че преговорите с Европейската агенция по лекарствата продължават. Сърбия и Беларус също дадоха зелена светлина на руската ваксина. Говорител на Руския фонд за директни инвестиции, който отговаря за популяризирането на Спутник V в световен мащаб, заяви, че целта му е да започне прегледа на ваксината от EMA този месец.

Клиничното изпитване продължава и цели да включи общо около 40 000 участници.

В писмен коментар Йън Джоунс, професор в Университета в Рединг, и Поли Рой, професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, отбелязват, че "докладваният в списанието резултат е ясен", въпреки всички критики за липсата прозрачност около ваксината и "неприличната бързина" в нейното разработване. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?