Руската власт "ще освежи" темата за присъединяването на Крим

Руската власт "ще освежи" темата за присъединяването на Крим

Случаят с Крим показа на Кремъл колко е сполучлива простата политика да наричаш черното бяло, пише руският делови всекидневник "Ведомости" по повод наближаващата трета годишнина от анексията на украинския полуостров от Москва.

"Присъединяването на Крим към Русия, чиято трета годишнина ще се отбележи в събота, предизвика не само огромни загуби за руската икономика, атака срещу институциите на гражданското общество и международна изолация. То легитимира т. нар. хибридност - или постистина - в политиката, разшири "сивата зона", в която политиката се превръща в специални операции, ценностите нямат място, а знакът лесно се мени от минус на плюс", констатира изданието във връзка с "подготвяното честване на годишнината".

Властта може да използва кримската тема и в кампанията за президентските избори догодина, но за целта ще трябва да я "поосвежи", отбелязва всекидневникът.

Москва ще освежава темата с празничен митинг-концерт в събота. Ще участват политици и артисти, а накрая ще има "грандиозен фойерверк", посочва "Ведомости".

Хората в Русия свикват вече с Крим като част от федерацията, той се превръща от "подвиг" в нещо обичайно и "се забравя фактът, че е бил част от Украйна", смята политологът Михаил Виноградов, според когото властите едва ли ще използват кримската тема в президентската кампания.

Кампанията за президентския вот и гласуването са пресечна точка на вътрешната и външната политика, където те се събират в единен съдържателен поток, и нещата няма да минат без темата за Крим, твърди обаче анализаторът Константин Калачов.

"Изборите трябва не само нагледно да потвърдят, че и вътрешно-, и външнополитическият курс на Кремъл изразява мнението на мнозинството в Русия, те трябва също да напомнят за изворите и за смисъла на курса", добавя експертът.

Но според него властите ще търсят нови формати, "за да опреснят спомена за триумфа". Ще има и нови телевизионни предавания, и филм за Крим, ще се засили рекламата за полуострова като курортна зона. А може да бъде съживено и плашещото твърдение, че Крим без малко не е станал преден пост на НАТО.

Споделяне

Още от Свят