Руската ВТБ и Корпоративна банка с обща оферта за "Виваком"

Руската ВТБ и Корпоративна банка с обща оферта за "Виваком"

Инвестиционното дружество "ВТБ Кепитъл" на руската държавна "Външно-търговска банка" (ВТБ) заедно с българската "Корпоративна търговска банка" (КТБ) са подали съвместна оферта за покупката на телекомуникационната компания "Виваком". Това съобщиха Ройтерс и Блумбърг, цитирайки Атанас Бостанджиев, директор на международния бизнес на "ВТБ Кепитъл".

В четвъртък при представянето на бизнеса на "ВТБ Кепитъл" в София и на Балканите Бостанджиев заяви пред журналисти, че дружеството разглежда възможността за инвестиции във "Виваком", която в момента е в процедура на продажба заради дългове от 1.65 млрд. евро. Тогава обаче от "ВТБ Кепитъл" отрекоха да имат общ бизнес с Корпоративна банка, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев.

 

Сега става ясно, че двете финансови институции са подали съвместна оферта за "Виваком" пред инвестиционната банка "Морган Стенли", която провежда процедурата по продажбата на телекома от основните  кредитори на групата.

 

"Имаме интерес към сделка като финансов инвеститор. Подадохме предварителна оферта и активно участваме в процеса, управляван от "Морган Стенли", заявява Бостанджиев пред Ройтерс. По думите му обаче проявеният интерес към мажоритарния дял на телекома или поне към дял, даващ блокираща квота при вземане на решения на акционерите, не означава, че ВТБ смята да управлява "Виваком", а по-скоро участва от името на свои клиенти. Бостанджиев обаче не обясни подробности.

 

Според него през следващия месец ще "има някакво движение" по сделката, "макар че този процес е доста сложен".

 

Собственикът на Корпоративна банка Цветан Василев потвърди преди две седмици пред mergermarket, че има интерес към "Виваком" и не би "отказал възможността за формирането на консорциум за придобиването ѝ".

 

Крайният срок за подаване на оферти за телекома изтече на 27 февруари. Освен "ВТБ Кепитъл" и КТБ оферта за придобиване на "Виваком" е подала компанията "Памплона Кепитъл Мениджмънт" (Pamplona Capital Management), в която минаритарно участие има компанията "Алтимо" (Altimo), управляваща телекомуникационните активи на "Алфа Груп". "Алтимо" има дял и в турският телеком "Тюрксел", който също се чака да подаде оферта за "Виваком".

 

От "Тюрксел" завяват пред руското издание "Комерсант", че действително се интересуват от "Виваком" и се очаква офертата да бъде внесена за разглеждане от борда на директорите в най-скоро време. По данни на Блумбърг турският оператор оценява активите на "Виваяком" за 1.4 млрд. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес