Руската ВТБ влезе в Корпоративна банка, оманец увеличи дела си в Инвестбанк

Руската ВТБ влезе в Корпоративна банка, оманец увеличи дела си в Инвестбанк

Руският фонд “ВТБ Капитал”, инвестиционно поделение на "ВТБ Груп" - втората по големина банка в Русия, е придобил близо 10% от Корпоративна търговска банка (КТБ), в която има участие и Инвестиционният фонд на султаната Оман. В петък стана известно също, че омански акционер е увеличил дела си до 32% в Инвестбанк.

Новината за влизането на “ВТБ Капитал” в банката на Цветан Василев идва на фона на понижената от “Мудис“ (Moody's) перспектива в рейтинга на КТБ. “Не се влияем от рейтинга, за нас това е една добра инвестиция, от която се надявам да направим добра печалба”, коментира Красимир Катев, представител на руската банка за България пред Mediapool.

Другите представители на инвеститора за България са бившият финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Руският инвестиционен фонд и Корпоративна банка имаха няколко успешни сделки, в които участваха заедно като приватизацията на държавната “Булгартабак” и по придобиването на БТК.

КТБ с мажоритарен акционер е Цветан Василев е една от стремително развиващите се финансови институции у нас, ползваща се с доверието и съответно огромния дял от парите на държавните енергийни дружества. Публикувано наскоро разследване на "Капитал" показа, че към 2011 г. кредити за над 1 млрд. лв. са отпуснати на лица, свързани и близки с шеф надзорника на КТБ Цветан Василев.

Той от своя страна изненада с необичайно интервю пред австрийски вестник, в което отправи безпрецедентно остри критики към президента Росен Плевнелиев в момент, когато назначеното от Плевнелиев служебно правителство обяви, че ще мисли нови единни правила за управлението на парите на държавните фирми. Подозренията бяха, че КТБ има притеснение от евентуално преместване на съхраняваните при нея държавни средства, тъй като те са ползвани за мощното разрастване на бизнес империята на Цветан Василев.

В този критичен момент в КТБ влиза "ВТБ Груп", известна в Русия като "банката на Путин".

Сделката

ВТБ Капитал”, инвестиционният бизнес на “ВТБ Груп”, придоби 9.9% от капитала на Корпоративна търговска банка от Dewa International Limited, частна инвестиционна компания, се казва в официално съобщение на КТБ.

Dewa International е спечелила 4.2 млн. лв. от препродажбата на акциите в рамките на месец.

Като част от сделката страните са сключили договори за пут и кол опции по отношение на придобитите от “ВТБ Капитал” акции с право на упражняване не по-късно от 3 години от датата на сделката, е посочено в съобщението.

Пут опциите дават право да продадеш акции на фиксирана цена. Например “ВТБ Капитал”, придобивайки акциите при цена от 97.791 лв. за дял, гарантира същата им цена. Това на практика означава, че “ВТБ Капитал” гони бъдеща печалба от продажбата им, но Катев не пожела да уточни какви са бъдещите намерения на “ВТБ Капитал“ спрямо банката и дали ще намали или увеличи дела си в нея.

Кол опцията пък дава право да се купят акции на определена фиксирана цена в предварително определения срок. Например продавачът на акциите (Dewa International) може да има право да купи придобитите от ”ВТБ Капитал” книжа.

Рейтингът

Междувременно международната агенция “Мудис“ свали перспективата по рейтинга на КТБ до негативна и понижи оценката ѝ за финансова стабилност. Аргументите за това решение са рискът, който генерира бързата кредитна експанзия, скромните капиталови буфери в сравнение с тези на конкурентите и намаляваща доходност.

Общият рейтинг на КТБ е запазен на Ba3. Moody's отчита нарастващото значение на банката като петата по големина в България и произтичащата от това вероятност за подкрепа като системно важна на пазара. От агенцията обаче предупреждават, че и този показател може да бъде преразгледан.

Катев изрази надежда рейтинговата агенция да ревизира решението си и да няма понижаване на общия рейтинг на банката, след след като “ВТБ Капитал” купи акции от КТБ.

Основни акционери в КТБ са свързаното с Цветан Василев дружество “Бромак” с 50.289% и Bulgarian Acquisition Company II S.A.R.L с дял от 32.99% към края на 2012 г.

В момента банката е в процедура по увеличение на капитала с до 600 хил. акции при емисионна цена от 156.47 лв. За последната година акциите на банката, които се търгуват на борсата, поскъпнаха с 20% до 89 лв. за акция и 534 млн. лв. пазарна капитализация.

КТБ е трета по печалба банка у нас с 57 млн. лв. за 2012 г. Една четвърт от активите ѝ и над една трета от кредитите на банката са към свързани със собствениците ѝ, според разследване на в.”Капитал”. По време на управленията на тройната коалиция и ГЕРБ в банката бяха концентрирани голяма част от парите на държавните дружества.

ВТБ Капитал” откри първия си офис у нас през март 2012 г.

Спасителят от Оман за Инвестбанк

Оманският акционер Адил Саид Ахмед ал Шанфари пък е увеличил дела си в “Инвестбанк” до 31.74%, а този на Петя Славова е намалял до 67%. Това е станало чрез увеличение на капитала на банката с 20 млн. лв. до 131.3 млн. лв., става ясно от документите, публикувани в Търговския регистър.

Ал Шанфари влезе като акционер в “Инвестбанк” през лятото на миналата година чрез увеличение на капитала с 50 млн. лв. Срещу тях той придоби 24.93% дял, а делът на Петя Славова падна до 70.4%. Разрешението, което оманецът има от БНБ за придобиване на акции, на този етап е да не достига и надвишава 33%.

Решението за новото увеличение на капитала е взето на извънредно общо събрание на акционерите, проведено на 1 март 2013 г. В доклада на управителния съвет на банката до акционерите във връзка с предложението за увеличение на капитала се посочва, че “...отчитайки необходимостта от достатъчна капиталова база за покриване на загуби от рисковите експозиции през 2013 г., се изисква в най-кратки срокове осигуряване на адекватно увеличение на капитала”. Там пише още, че освен завишените нормативни изисквания в сектора като цяло за работа на банките “причина за почти пълното оползотворяване на капитала са сериозните темпове на влошаване качеството на рисковите експозиции през последните две години”.

Друго по-съществено решение на извънредното общо събрание е смяната на един от членовете в надзорния съвет - “Черноморско злато”, собственост на Петя Славова, с представителя на оманския акционер Димитрийка Андреева.

Акционерите са гласували и промяна на възнаграждението на членовете в надзора на банката – заради “финансовото състояние на дружеството, както и с цел оптимизиране на разходите” то е определено на левовата равностойност на 5000 евро месечно на член.

Още по темата
Още от Бизнес

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?