Руската забрана за внос на турски домати стимулира местните производители

Руската забрана за внос на турски домати стимулира местните производители

Забраната за внос на турски домати, която Москва наложи по геополитически причини, стимулира Русия да започне да задоволява търсенето със собствено производство и даде тласък на компании, които инвестират в технологии за увеличаване за целогодишната реколта, предаде Ройтерс.

Русия увеличава производството си на месо, сирена и зеленчуци откакто през 2014 г. забрани вноса на повечето западни храни като ответна мярка на санкциите, които трябваше да накажат Русия за подкрепата на сепаратистите в Източна Украйна и анексията на Крим.

След като Турция свали руски изстребител близо до сирийската граница през ноември 2015 година, Москва разшири забраната, включвайки и турските домати, за които Русия бе най-големият външен пазар.

Връзките между Анкара и Москва оттогава като цяло се нормализираха, но забраната остава в сила и може би няма да бъде вдигната още три до пет години, според представители на властите.

Тогава обаче може да се окаже, че за турските износители е твърде късно, ако руските усилия за увеличаване на местното производство се окажат успешни.

Проекти за парници, ползващи държавна подкрепа, имат ключово място в плановете на Русия да покрива сама търсенето за 144-милионното си население.

Макар страната да внася само 500 000 тона от 3,4-те милиона тона домати, които се консумират годишно, прочутите сурови руски зими ограничават възможността ѝ да покрие изцяло нуждите на потребителите, според компанията за консултации в селскостопанския сектор ИКАР.

В момента около 620 000 тона от доматената продукция идва от парници. Останалите зелелнчуци растат на открито, където могат да се произвеждат само от юни до септември и по-голямата част от тези количества идват от частни парцели, като се използват от семействата или се продават на местни фермерски пазари.

Парниците, които вече отглеждат домати, могат да започнат да изплащат вложените в тях средства след 8-9 години благодарение на държавната подкрепа, която включва частична компенсация на инвестициите и изгодни кредитни лихви, посочва Сергей Корольов, ръководител на Националния съюз на производителите на плодове и зеленчуци.

Макар в парниковото производство да доминират десетки малки фирми, в сектора се намесиха и няколко големи играчи.

Руският конгломерат Система купи най-големият комплекс парници в страната през декември 2015 година, когато бе наложена забраната върху вноса от Турция. Комплексът "Южний" се простира на площ 144 хектара и произвежда над 45 000 тона домати и краставици годишно.

Поевтиняването на рублата спрямо долара от средата на 2014 г. допринесе внасяните домати да са по-слабо конкурентни от местните.

Сред другите големи производители е и втората по големина верига супермаркети Магнит с комплекс на 84 хектара.

Вицепремиерът Аркадий Дворкович, който отговаря за селското стопанство, заяви, че правителството изцяло подкрепя тези усилия.

Вносът обаче ще продължи да бъде важен в краткосрочна перспектива, предвид че толкова голяма част от производството идва от частни парцели, допълни той.

За Турция този план не е изгоден. През 2015 година 70 процента от износа на турски домати бе насочен към Русия, което е донесло на турските производители 259 млн. долара, според официални статистически данни.

След налагането на забраната, по-голямата част от недостига бе покрит от Мароко, Азербайджан и Беларус.

Анкара предложи през май Москва да вдигне забраната извън основния сезон за прибиране на реколтата.

Според Дворкович предложението може и да проработи, но само за местно производство на доматено пюре или сок.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?