Руски активист твърди, че е изтезаван от властите

Руски активист твърди, че е изтезаван от властите

Излежаващият тригодишна присъда за участие в непозволени протести руски опозиционен активист Илдар Дадин каза, че е редовно е измъчван и пребиван от надзиратели, съобщи Франс прес.

"Постоянен побой, изтезания, унижения, обиди и непоносими условия - всичко това се случва не само на мен, но и на много други затворници", заявява 34-годишният Илдар Дадин в писмо до съпругата си Анастасия Зотова, публикувано от независимия рускоезичен сайт "Медуза", базиран в Латвия.

През декември 2015 г. Дадин стана първият опозиционер, осъден в Русия за "многократно нарушаване на правилата за организиране на протести". Това престъпление, въведено в Наказателния кодекс през лятото на 2014 г., се наказва с глоба или с до пет години лишаване от свобода.

Дадин, който бе изпратен през септември в трудов лагер в района на северозападния град Петрозаводск, каза, че веднага е бил пратен в карцер. По думите му "това е честа практика за новобранците, за да разберат в какъв ад са попаднали".

Президентският говорител Дмитрий Песков каза пред журналисти, че руският лидер Владимир Путин ще бъде информиран за писмото на Дадин, предаде Ройтерс.

"Този случай заслужава да бъде разгледан от компетентните власти, в случая - от управата на затворите", каза Песков.

Източници от ръководството на трудовия лагер признаха пред в. "Новая газета", че е използвана физическа сила срещу Дадин, но само когато той отказвал да излезе от килията си, предаде Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?