Руски авиопревозвачи пречат на туризма към България

Руската телевизия НТВ започна да излъчва от сряда обширни репортажи за зимния отдих в България, но очакваното нарастване на броя на руските туристи към курортите ни е заплашено от руските авиопревозвачи, които имат монополно право за чартърни превози на руски туристи, предаде БТА в кореспонденция от Москва.

Нов елемент в тази тенденция бе снощният скандал на летище "Внуково" с 12-часовото закъснение на полет на авиокомпания Атлант-союз по линията Москва - Пловдив - Москва.

Изнервените пътници протестираха на летището и търсеха помощ от кмета Юрий Лужков, защото Атлант-союз е компания на Московското правителство. Медии припомниха, че това не е първият подобен случай.

Преди 10 дни Росавиация и Ространснадзор забраниха полети на девет руски компании до страни от Европейския съюз. Те не се съобразили със забележките, направени от Брюксел през последните две години. Така има опасност деветте посочени, а и други руски компании, да попаднат в "черния списък” на ЕС. Атлант-союз все пак получи разрешение да излети, но преди всеки полет се инспектира от Министерството на транспорта.

Измъчените пътешественици към българските курорти през целия ден не получиха обяснения от компанията защо полетът се отлага всеки час с още един, след като те бяха минали чекирането и митническия контрол. Прессекретарят на компанията Георги Баутин обясняваше задръжката с някаква мудност на някакви авиационни власти, неизвестно от коя държава. От руското министерството на транспорта обаче пряко обвиниха за провала на полета самата компания Атлант-союз. Тя подала много късно изискваните допълнително документи. Пътници се заканиха да съдят компанията.

Сред причините за хаоса е категоричната руска забрана от 1998 г. български компании да превозват с чартъри руски туристи до българските курорти.

Продължаващата дискриминационна монополна мярка ще поражда непрекъснато подобни случаи, а българските авиопревозвачи ще търпят загуби, коментират експерти.

Оказа се, че повечето туроператори в България, а част и от туристическите фирми в Русия, не знаят за забраната или ограниченията, наложени от руския надзор срещу 9-те руски авиокомпании. Обявеният в публичното пространство списък е: Атлант-Союз, Ютэйр, Аэро-рент, Татарстан, Авиакон Цитотранс, Центр Авиа, Газпромавиа, Лукойл, Русское небо.

Уточнява се още, че все пак по-късно Атлант-Союз, която е компания на Московското правителство (Столичната община) получава разрешения за полети, но при специални условия и проверка преди всеки полет.

Споделяне

Още от Свят