Руски бизнесмен въведе строг "православен кодекс" за работниците си

Руски бизнесмен въведе строг "православен кодекс" за работниците си

Президентът на фирма "Руско мляко" Василий Бойко-Великий въвел неотдавна в компанията си "православен кодекс", нарушението на който от страна на работниците може да доведе до незабавното им уволнение, написа в четвъртък в. "Росийская газета". Според изданието форумите в интернет закипели от коментари около "кодекса" на бизнесмена и заплахите му за уволнение на работниците грешници.

В "кодекса", който възмутен блогер пуснал на страницата си, Бойко-Великий предупреждава, че ще уволни всяка работничка, която направи аборт. Същата участ ще постигне и тези от служителите, които не скрепят с църковен гражданския си брак.

Коментирайки "кодекса", вестникът напомня, че Русия е мултирелигиозна страна, а Рузският район в Московска област, където се намира млекопреработвателното предприятие, трудно може да се нарече чисто християнски, защото там живеят много изселници от Дагестан.

Излиза, че мюсюлмани, юдеи и католици не могат да бъдат назначени на работа в предприятието, ако не се покръстят, иронично коментира изданието. Във форумите се повдига и деликатният въпрос как фирмата ще разбере, че работничка е направила аборт.

Вестникът цитира "кодексът", който се състои от пет точки:

"За да поощри покаянието на нашия народ, Съветът на директорите на компанията взе следните решения:

1. Всички служители в предприятието в работно и извънработно време трябва задължително да преминат в предстоящата учебна година курс по основи на православната култура, утвърден от Министерството на образованието на Русия.

2. Всяка служителка в която и да е структура на обединението, ако забременее и роди дете, получава пълна работна заплата до навършване на една година на новороденото дете.

3. Всички работнички, които извършат или подпомогнат извършването на аборт, подлежат на уволнение по реда на закриването на щата.

4. Всички работници, които имат граждански брак, но не и църковен, ако не извършат венчавка до празника Покров Богородичен (през октомври), подлежат на освобождаване от работа поради закриване на щата.

5. Новоназначените служители, ако имат граждански брак, но не и църковен, трябва да се венчаят по време на изпитателния срок на назначението (три месеца).

Потърсен за коментар от вестника, бизнесменът и автор на кодекса обяснява, че спазва трудовото законодателство на Русия и не уволнява, а закрива съответния щат. Той обяснява още, че е въвел кодекса, за да се покае руският гражданин в дните на върховно изпитание (горещините и пожарите - бел. ред.).

Според Бойко-Великий, ако мъж и жена са се врекли на вярност в гражданската служба при сключване на брак, защо да не затвърдят този съюз и пред Бога.

Запитан как ще разбере дали негова работничка е направила аборт, бизнесменът заявява, че няма да се налага да извършва следене, "защото никога нищо грешно не остава тайно, винаги излиза наяве".

А по отношение на личното право за избор на вяра и обичаи, Бойко-Великий заявява, че не прави дискриминация по религиозен признак. Просто в завода идвали да работят "кръстени в правата вяра".

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?