Руски блогър е осъден за ловене на покемони в църква

Из мотивите на присъдата: "Отрича съществуването на Исус и пророка Мохамед"

Руслан Соколовски

Съд в руския град Екатеринбург постанови условна присъда за блогъра Руслан Соколовски, който е качил в интернет видео, на което се е заснел как лови покемони със смартфон в местна църква.

След като по време на процеса поиска прошка от вярващите, че е качил видеозапис от действията си в интернет, и изрази съжаление, 22-годишният обвиняем бе осъден на 3.5 години лишаване от свобода условно. Обвинението бе поискало същата присъда, но ефективна.

След експертиза съдът призна Соколовски за виновен в разпалване на религиозна омраза и оскърбление на религиозните чувства на вярващите. Младежът освен това е обвинен за незаконно използване на специални технически средства, след като в дома му била открита химикалка с вградена видеокамера.

През август миналата година Соколовски е публикувал в интернет няколко видеозаписа. На един от тях той играе Pokemon Go в местна църква. Този клип е видян от 1.9 млн. потребители в YouTube.

Съдебната експертиза се позова и на други негови клипове като "Идеалният православен брак", "В космоса летях, чеченци не видях", "Самоубийство на мюсюлмани по време на матура" и др. Съдиите разпоредиха блогърът да свали от мрежата всички свои клипове, оскърбяващи чувствата на вярващите, и му забраниха да участва в масови прояви.

В началото на процеса през март младежът пледира невинен и увери, че е разпространил видеозаписа от лов на покемони миналия август "с критична и полемична цел".

На записа се вижда как той "улавя" виртуални създания, включително по време на богослужение, на фона на музикално изпълнение, наподобяващо молитва, изпъстрена с ругатни. Соколовски избрал за целта катедралата в Екатеринбург, изградена на мястото, където се предполага, че през 1918 г. са били разстреляни последният руски цар Николай Втори и семейството му.

Франс прес намира в случая сходство с делото срещу пънк групата "Пуси райът", чиито две певици бяха осъдени през 2012 г. на по две години затвор за "пънк молитва" срещу президента Путин, изпята в катедралата "Христос Спасител" в Москва.

Блогърът Руслан Соколовски коментира в интервю пред Би Би Си, че е "разбрал своята основна грешка" и занапред няма да влиза в интернет.

Публикуването на видеозаписа с покемоните в църквата явно е реакция на Соколовски по повод предупрежденията, че да се играят такива игри може да има прави последствия. На видеото се вижда как младежът, преди да влезе вътре в църквата, казва, че рискът да бъде арестуван "е пълна глупост".

Цитати от присъдата на Соколовски, произнесена от районния съд в Екатеринбург:

"В качените от Соколовки видеа присъства съдържание, което може да се приеме като накърняващо чувствата на вярващите християни и мюсюлмани, както и отричане съществуването на богове".

"...признаци за оскърбление на чувствата на вярващите, формирано от представянето на Исус Христос като оживял мъртвец – зомби".

"...поругаване образа на Христос, като той е представен за покемон или герой в компютърна игра, а също така и представител на звероподобните".

"... видеата съдържат социално-психологически методи, целящи да предизвикат у обществото шок и протести".

"При разгледаните видеа е установено, че нееднократно вярващите са били окачествявани като слабоинтелигентни".

"Соколовски отрича съществуването на Исус и пророка Мохамед и по такъв начин е извършил углавно престъпление по член 1, ал. 148 от Наказателния кодекс".

"Той е накърнил чувствата на многобройни групи вярващи не само чрез речта си, но и чрез начина си на движение по време на заснемане на видео материалите".

"Действията му са преднамерени и това е видно от начина на изказване, връзката между думите му и действията пред камера".

"По време на съдебните изслушвания, лицето е отговаряло на съда по начин, който повече подхожда на подрастващ".

"В дадения видео-сюжет, обект на унизителни нападки е станал и патриарх Кирил, не само в качеството му на физическо лице, но и като представител на Руската православна църква".

Списък с вещи, иззети от Соколовски при обиска (според осъдителния акт) :

 • жилетка и тениска с надписи "Боклук";
 • тениска с надпис "Над вас";
 • расо на свещеник, черно на цвят;
 • стикери;
 • списания "Нищо свято";
 • 58 плаката "с изображения на мъж";
 • 19 плаката "с изображения на анимационен герой и надписи";
 • 21 плаката "с изображения на мъже, които държат в ръце кръст";
 • самозалепващи се марки;
 • четири халби с изображения;
 • 82 пластмасови значки;
Споделяне

Още от Свят