Руски боен кораб стреля предупредително по турска лодка

Военният аташе на Анкара в Москва информиран за "пагубни последици от безразсъдните действия" в Егейско море

Корабът Сметливий

Руски военен кораб в Егейско море е стрелял предупредително по турска риболовна лодка, за да избегне сблъсък с плавателния съд, който се приближил опасно близо и не отговарял на опитите на руснаците да влязат в контакт с него, предадоха световните агенции в неделя, цитирайки съобщение на руското министерство на отбраната.

Заради инцидента ведомството е привикало турския военен аташе в Москва контраадмирал Ахмет Гюнеш, на когото било направено сериозно предупреждение за "възможни пагубни последици от безразсъдните действия на официална Анкара в отношенията с руския военен контингент, изпълняващ задачи по борбата с международния тероризъм в Сирия", предаде руската агенция РИА Новости.

Пред турския дипломат била изказана "дълбоката озадаченост от поредните провокативни действия на турската страна спрямо руския стражеви кораб "Сметливий", който за да избегне стълкновение с турския плавателен съд "Гечицилер Балик Чилик" е бил принуден да открие предупредителен огън от стрелково оръжие на разстояние, гарантиращо, че няма да бъде поразен турския кораб".

По данни на руското министерство на отбраната техният боен кораб се е намирал на 22 километра от гръцкия остров Лимнос в северната част на Егейско море, когато открил на около километър разстояние турския кораб, който приближавал към кораба, без да реагира на радиоконтакта, не отговарял на специалните визуални сигнали и сигналните ракети".

"При наближаването на 600  м, за да не се стигне до сблъсък, е предприета стрелбата", допълва се в съобщението на руското ведомство. Веднага след изстрела турският кораб рязко сменил курса си и без да влезе в контакт с руския екипаж е продължил движението си край "Сметливий" на разстояние 540 метра, информира пресслужбата.

Инцидентът става две седмици, след като Анкара свали руски изтребител заради това, че нарушава въздушната граница на Турция със Сирия, където Русия твърди, че провежда бомбардировки срещу терористичната организация "Ислямска държава", но опозицията на сирийския президент Башар Асад твърди, че по-скоро се нанасят удари върху противниците на Асад.

Споделяне

Още от Свят