Руски богаташ се отказа от “Ивнинг Стандарт”, но синът на друг купува “Франс соар”

Руският бизнесмен и бивш офицер от КГБ Александър Лебедев опроверга в петък съобщението, че купува британския вестник “Ивнинг Стандард”, съобщи ИТАР-ТАСС. Според прессекретаря на бизнесмена Артьом Артьомов Лебедев бил удивен от “шума, вдигнат около възможността за покупката на британското издание”. Прессекретарят добави, че Лебедев е искал да купи в. “Таймс”, но получил отказ от собственика му – австралийският магнат Рупърт Мърдок. Въпреки това Лебедев не мислел да се отказва от покупката на влиятелна чужда медия.

Съобщението, че Лебедев е успял да се договори с компанията “Daily Mail & General Trust” (DMGT) за закупуването на контролния пакет акции на изданието след “секретни и драматични преговори”, се появи на страниците на “Гардиън” в четвъртък.

Същевременно стана известно, че синът на друг руски богаташ купува френския многотиражен таблоид “Франс соар”.

Арбитражният съд във френския град Лил разреши в четвъртък на Александър Пугачов, син на руския сенатор от Тува Сергей Пугачов, да придобие контролния пакет акции на 65-годишното популярно френско издание “Франс соар”, съобщи Франс прес.

Компанията на Пугачов “Саблон интернешънъл”, която досега държеше 19.9% от акциите на изданието, получи правото да увеличи дела си до 85%. Останалите 15% ще запази Жан-Франсоа Брюноа, който притежава вестника от 2006 г.

Според местното законодателство компании от страни извън ЕС не могат да притежават повече от 20% от акциите на френски медии. Но понеже Александър Пугачов е и френски гражданин, съдът му разреши сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от