Руски бомбардировач убил погрешка трима турски военни в Сирия

Путин изразил съболезнования пред Ердоган

Руски бомбардировач убил погрешка трима турски военни в Сирия

Руски самолет е стрелял по погрешка по сили на турската армия в района на сирийския град Ал Баб, при което трима войници са били убити, а 11 - ранени, един от които тежко, съобщи Генералният щаб на Турските въоръжени сили. Руският президент Владимир Путин е изразил съболезнования пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

В текста се посочва, че инцидентът е станал в четвъртък сутринта около 8.40 ч.

"Боен самолет на Руската федерация, изпълняващ въздушна мисия срещу цели на ДАЕШ, по погрешка е взел на прицел сграда, в която са се намирали членове на турската армия, при което са загинали трима наши храбри другари по оръжие, а 11 са били ранени, единият тежко", се посочва в изявлението на турския Генерален щаб.

Кремъл съобщи, че руските бомбардировачи са нанасяли удари в района на Ал Баб, където турската армия провежда сухопътна операция от края на миналата година. Русия е уверила, че целта на въздушните удари са били бойци на "Ислямска държава".

В съобщението на турските военни се казва, че в четвъртък сутринта руски самолети случайно са поразили сграда, в която са се намирали турски военнослужещи, участващи в операцията "Щитът на Ефрат".

Путин и Ердоган са се договорили за съвместно разследване на инцидента, а също така да засилят военната координация в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД) и други екстремистки организации в Сирия, съобщи Кремъл.

Руският президент е казал на Ердоган, че турските войници са загинали заради несъгласувана координация при нанасяне на ударите срещу ИД.

Шефовете на генералните щабове на двете страни също са провели телефонен разговор.

През ноември 2015 г. турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24 на сирийско-турската граница, в резултат на което отношенията между двете страни рязко се изостриха. Русия поиска извинение и компенсации за тази атаки и наложи санкции срещу Турция.

Отношенията между Москва и Анкара бяха възстановени през лятото на 2016 г., когато Ердоган поднесе извинение на Путин. В края на миналата година двете страни започнаха съвместни действия в Сирия. През януари бойните авиации на Турция и Русия проведоха първата ски съвместна операция в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят