Руски бомбардировачи на летища в Куба и Венецуела?

Територията на Куба може да бъде използвана за базиране на руски стратегически бомбардировачи, изпълняващи задачи по въздушно патрулиране в различни части на света. Това заяви в събота пред агенция Интерфакс началникът на щаба на руската стратегическа авиация генерал-майор Анатолий Жихарев.

"С Куба това е възможно. На Куба има четири-пет летища с дължина на летателната полоса четири хиляди метра, които напълно ни устройват. При наличие на политическа воля от страна на държавните ръководители на двете страни, ние сме готови да полетим натам", заяви генералът.

Той съобщи, че президентът на Венецуала Уго Чавес предложил на Москва да използва летището на остров Арчила за временно базиране на руски стратегически бомбардировачи.

"Да, има подобно предложение на венецуелския президент. Ако има съответно политическо решение, това е възможно", отбеляза командващият руската стратегическа авиация.

Той уточни, че вече е посещавал венецуелски острол Арчила с група руски офицери миналата година и се убедил, че летището на местната военноморска база след известен ремонт ще бъде способно да осигурява кацане и излитане на руски стратегически бомбардировачи с пълен товар.

Споделяне

Още от Свят