Руски бомбардировачи нарушиха въздушния трафик над Ирландия

Руски бомбардировачи нарушиха въздушния трафик над Ирландия

Пътнически самолет промени маршрута на полета си, а друг закъсня с излитането заради появата на руски бомбардировачи близо до въздушното пространство на Ирландия, съобщиха ирландските авиационни власти, цитирани от Интерфакс.

"Излитането на самолет от Дъблин бе отложено във връзка с дейността на руската военна авиация във въздушното пространство, което е под контрола на Великобритания. Маршрутът на самолет, започнал вече полета си, бе променен, за да не пресече маршрутите на руски военни самолети", се казва в съобщението.

Инцидентът е станал на 18 февруари - в същия ден, когато британски бойни самолети се намесиха, за да придружат два руски бомбардировача, летели недалеч от британското въздушно пространство.

В контекста на напрежението около конфликта в Украйна действията на бомбардировачите бяха изтълкувани като демонстрация на сила от страна на Русия. Според ирландската
служба за гражданските полети, устройствата за идентификация на руските самолети са били изключени, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Ирландските медии подчертаха, че задържаният на летището самолет и пренасоченият "са били търговски със стотици хора на борда" .

Авиационните власти обаче признаха, че "не се е появила опасност за гражданските полети във въздушното пространство, контролирано от Ирландия", уточнява Интерфакс.

В съобщението се посочва, че руските самолети не са навлезли в суверенното въздушно пространство на Ирландия и са прелетели на 46 километра от ирландското крайбрежие.
Властите на Русия неведнъж са заявявали, че полетите на руски военни самолети в неутралното въздушно пространство не нарушават международноправните норми в тази сфера.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят