Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия

Няколко страни членки на НАТО са вдигнали в сряда свои изтребители във въздуха, след като два руски бомбардировача прелетели над Северно море, близо до въздушното пространство на Великобритания край Шотландия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Холандското министерство на отбраната в изявление, цитирано от АП, идентифицира руските самолети като Ту-95. Два холандски изтребителя Ф-16 били изпратени да прехванат бомбардировачите. Заедно с британски и датски изтребители, те ескортирали руските самолети, докато не си тръгнат.

Подобни инциденти са се случвали и преди, обърна внимание холандското министерство на отбраната. То спомена два подобни случая, датиращи от 21 март и 10 септември миналата година.

Великобритания е вдигнала във въздуха изтребители "Тайфун", за да прогонят руските бомбардировачи, съобщи говорителка на британското министерство на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Руските военни самолети са били забелязани край Северна Шотландия. Те през цялото време са били в международно въздушно пространство и не са нарушили британското.

През миналата година са били регистрирани осем подобни инцидента, отбеляза цитираната говорителка на британското министерство на отбраната.

Според военни експерти Русия провежда такива полети с разузнавателна цел, за да напомни на света за военната си мощ и за да изпробва системите за противовъздушна отбрана на други страни, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?