Руски части вече провеждат военни операции в Сирия

Москва призна, че вкарва в страната военна продукция

Руски части вече провеждат военни операции в Сирия

Руски части участват във военни операции в подкрепа на силите на президента Башар Асад в Сирия, а Москва официално призна, че доставя по въздух военна продукция в страната.

Американски официални представители съобщиха, че Русия е изпратила в Сирия два десантни кораба и допълнителни самолети, както и че е разположила малък брой морски пехотинци.

Ройтерс, позовавайки се на източници от Ливан, запознати с военната и политическа ситуация в Сирия, допълни, че става дума за силно ограничен руски контингент.

Американците продължават да твърдят, че намеренията на руснаците не са ясни. Според един от тях случващото се прилича на подготовка на авиационна база близо до големия пристанищен град Латакия, който е бастион на Башар Асад. Не се изключва възможността Русия да използва базата за въздушни операции.

Москва потвърди, че има руски експерти в Сирия, но отказва да коментира колко и какво точно е военното ѝ присъствие в страната.

Информацията, че Русия може да е изпратила военен персонал и авиация в Сирия в помощ на режима на президента Башар Асад, накара държавният секретар на САЩ Джон Кери да говори два пъти с руския си колега Сергей Лавров за последните четири дни.

Кери е заявил в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, че ако информациите за военна намеса на Кремъл в Сирия са верни, това може да доведе до по-голямо насилие и не е от полза за международните усилия за спиране на конфликта.

Белият дом обяви, че следи отблизо ситуацията, която провокира "дълбокото безпокойство".

"Бихме приветствали конструктивен руски принос към борбата с "Ислямска държава" (ИД), но би било безотговорно за всяка страна, включително руснаците, да оказва каквато и да е подкрепа на режима на Асад", коментира говорителят на Белия дом Ерик Шулц, цитиран от агенцията.

Москва смята, че сирийското правителство трябва да бъде включено в глобалната борба срещу "Ислямска държава", докато Вашингтон и държави от региона виждат президента Башар Асад като част от проблема, припомня Ройтерс.

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков коментира в четвъртък, че Русия смята, че само сирийските въоръжени сили могат да се противопоставят на напредването на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Песков се аргументира, че "(в Сирия) просто няма каквито и да било други организирани дееспособни сили". "И затова Русия смята, че нейна задача е да оказва поддръжка на сирийските власти в борбата с това опасно явление. . . ", заяви прессекретарят на Путин, обяснявайки руската военна помощ за режима в Дамаск.

При това Песков подчерта, че Русия вече е обяснила каква подкрепа оказва на Сирия и посочи, че няма никаква промяна в това отношение.

Говорителят на Путин обаче не отговори на репортерски въпрос дали руски военни участват в сраженията в близкоизточната държава.

"Всичко това вече бе казано и не искам да се повтарям", заяви лаконично той и посъветва да се четат внимателно изявленията на руското министерство на външните работи.

Песков отбеляза, че в комюникетата на външното министерство "е било обяснено, какви (руски) военни специалисти, които са свързани с обслужването на специалното оборудване, което се доставя в Сирия изцяло в рамките на международното право, има (в тази страна)". Защо тогава постоянно да опровергаваме или потвърждаваме всяко съобщение по темата, попита риторично той.

Москва вкарва военни доставки в Сирия

На този фон в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров за пръв път призна, че Москва вкарва по въздух военна продукция в Сирия. "Руските военни самолети, летящи за Сирия, возят хуманитарна помощ и продукция с военно предназначение в съответствие със съществуващите договори и международните норми", заяви Лавров, цитиран от световните агенции.

"Руски военни експерти работят в Сирия, те помагат на сирийската армия да се научи да използва нашите оръжия (в борбата с тероризма)", каза Лавров на пресконференция.

Той подчерта, че сирийските въоръжени сили изнасят основната тежест на съпротивата срещу тероризма в лицето на "Ислямска държава" и други екстремистки групировки.

"Русия не предприема в момента каквито и да било допълнителни мерки" за увеличаване на военното си присъствие в Сирия, даде да се разбере Лавров.

Досега Москва настояваше, че въпросните полети до Сирия са само хуманитарни, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати и някои европейски държави изразяват все по-голямо безпокойство от това какъв е товарът на тези самолети. През последните дни САЩ упражниха натиск върху Гърция и България да отхвърлят исканията на Русия да използва тяхното въздушно пространство за полети до Сирия, посочва Ройтерс.

Лавров обърна внимание, че Русия помага срещу тероризма не само на Сирия, но и на Ирак и други държави в Близкия изток, които са на предната линия в тази борба, като им доставя оръжия.

"Ще продължим да помагаме на сирийското правителство за снабдяване на сирийската армия с всичко необходимо, за да не допусне тя повтаряне в Сирия на "либийския сценарий" и на други печални събития, които се случиха в този регион заради манията на нашите западни партньори по идеята да сменят нежелани режими", подчерта руският външен министър. Той направи уточнението, че Русия доставя оръжия на тези държави за нуждите на борбата с тероризма без каквито и да било политически условия.

Руският външен министър коментира, че американският държавен секретар Джон Кери е направил много странния според него коментар във вчерашния им телефонен разговор, че подкрепата за Асад в борбата с тероризма само укрепва позициите на "Ислямска държава", тъй като само стимулира спонсорите на тази терористична организация да ѝ доставят голямо количество оръжия и пари. "Това е напълно изопачена логика, пореден опит да се гледа през пръсти на онези, които използват терористите в борбата с нежелани режими", предупреди Лавров и определи като колосална грешка нежеланието на оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу "Ислямска държава" да си сътрудничи със сирийското правителство.

Западът притеснен от плановете на Русия в Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че съобщенията за засилване на руската военна активност в Сирия са причина за тревога.

"Обезпокоен съм от съобщенията за увеличаване на руското военно присъствие в Сирия", заяви Столтенберг пред репортери при посещение в Прага.

"Това няма да допринесе за уреждане на конфликта", каза той.

"Мисля, че е важно да бъдат подкрепени всички усилия за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия", заяви Столтенберг.

Външният министър на Германия предупреди от своя страна Русия да не засилва военната си намеса в Сирия. Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че сделката с Иран за ограничаване на ядрената му програма, както и нови инициативи на ООН предлагат отправна точка за политическо решение на сирийския конфликт.

Британският външен министър Филип Хамънд добави, че конфликтът в Сирия няма да бъде уреден, ако Русия и Иран не използват влиянието си върху сирийския президент Башар Асад, за да помогнат за постигане на политическо решение.

Хамънд каза, че всяко решение трябва да е политическо, а не военно, но призна, че Великобритания не може да направи това да се случи, като "разговаря любезно" с различните играчи в Сирия.

"По същество това ще трябва да бъде решение, взето от спонсорите на ключовите играчи в Сирия, и по-конкретно Иран и Русия да решат да упражнят контрол върху режима на Асад - да се покаже ясно, че трябва да има промяна", каза той пред парламентарната комисия по външни работи.

"Те могат да го направят, могат да се обадят по телефона. Русия и Иран могат да обсъдят нещата, да се обадят по телефона на Дамаск утре и да променят бъдещето на тази ситуация", заяви Хамънд.

Той също така каза, че Великобритания, която многократно призовава за оттеглянето на Асад, може да е готова да се съгласи той да остане за преходен период, ако това ще помогне за уреждане на кризата.

"Ние не казваме, че на първия ден Асад и всичките му приближени трябва да си вървят", заяви Хамънд.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?