Руски депутат предлага със закон да се забрани на жените до 40 години да пушат

Руски депутат предлага със закон да се забрани на жените до 40 години да пушат

Депутатът от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) Иван Никитчук предлага да се забрани на жените до 40 годишна възраст да пушат. Според инициативата на парламентариста, облечена в проектозакон, внесен в Думата, се забранява на жените на каквато и да са възраст да пушат в присъствието на непълнолетни. Търговците на тютюневи изделия ще бъдат глобявани, ако продават цигари на жени, попадащи под действието на този закон.

За мъжете няма нито дума в проектозакона.

Според предложението на депутата глобата за нарушение на забраната може да бъде от три хиляди до пет хиляди рубли (около 100-130 евро), а за юридически лица от сто хиляди до петстотин хиляди рубли (между три и четири хиляди евро). Ако продавачът не може да установи визуално възрастта на жената, може да ѝ поиска документ за самоличност.

Според Никитчук, нововъведението "може да попречи на разпространението на пагубното за женския организъм пристрастие към тютюнопушенето". Освен това, смята той, забраната ще помогне на майките с деца до 14 години да спрат да пушат.

Със закон Русия въведе ограничение на пушенето на обществени места от 1 юни т. г.

Споделяне

Още от Свят